Kitüntetések a Bíróságok Napján – Kitüntetettek a Nyíregyházi Törvényszéken

Juhász Andor-díjjal, címzetes törvényszéki bíró, főtanácsosi és tanácsosi címmel jutalmazták a Bíróságok Napján a Nyíregyházi Törvényszék bíráit, és az igazságügyi alkalmazottak kiválóságait.

A magyar igazságszolgáltatás működésének meghatározó állomása volt a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk, amely szétválasztotta a közigazgatást és a bíráskodást. Deklarálta, hogy a bíró az ítélkezésben csak a törvénynek, illetve a törvényerejű szokásoknak van alávetve. A jogszabályt július 15-én hirdették ki, ennek alkalmából közel 20 éve ünneplik a Bíróságok Napját. Idén Budapesten, a Groupama Arénában gyűltek össze az igazságszolgáltatás szakemberei és az igazságügyi alkalmazottak, hogy e jeles napon kitüntetéseket vegyenek át. Köztük a Nyíregyházi Törvényszék és Járásbíróság 5 bírája és három alkalmazottja.

„A döntéshez vezető út hasonló volt 1869 után, illetőleg abból a szempontból hasonlít ma is, hogy egyedül vagy három bíró, egy folyamat végén dönti el, hogy kinek van igaza, kit ítélünk el, ki bűnös, ki nem bűnös. A mának talán annyiból más a környezete, hogy más sebességgel kell döntsünk, hiszen az elektronika, az informatika a mi mindennapi életünkben is jelen van” – így nyilatkozott a Nyíregyházi Törvényszék elnöke.

Az elnök az új kor vívmányai között utalt a távmeghallgatás lehetőségére, a telefonos és elektronikus ügyintézésre, vagy arra a tényre, hogy szinte bárki, az otthonából, saját számítógépéről nyomon követheti ügyei alakulását. A kitüntetettek között van Dallos Zoltán, aki Kisvárdán fogalmazóként kezdte pályáját, ma a Nyíregyházi Járásbíróság címzetes törvényszéki bírója. 

„A döntés meghozatalának folyamata egy nagyon érdekes dolog. Eljutunk az ügyfél kérelmétől a döntésig. Ez egy nagyon hosszú folyamat, és nagyon sok minden szükséges ehhez. Egyrészt kell logikai képesség, tárgyalási készség, tárgyalásvezetés, és utána, ha megvan a döntés, az ügyfelek megelégedettsége mindennél fontosabb.”

A bírók mellett igazságügyi alkalmazottak munkáját is jutalmazták a szerdai ünnepségen. 

Béresné Gurbán Júlia, a Nyíregyházi Járásbíróság elnöki irodavezetője elmondta:

„Munkaköröm változatos, ezáltal érdekes is. Szerencsés vagyok, mert szeretem a munkámat, ezért természetes számomra, hogy pozitívan állok hozzá, és ennek eredményeként kaptam ezt a díjat. Főtanácsosi díjban részesültem július 15-én, a Bíróságok Napján.”

De évszázadok alatt vajon változnak-e a bűnök és az emberek? 

„Vannak olyan emberi értékek, amit ha megsértünk – pl. az emberölés –, az mindig is büntetendő volt. Ha azt vesszük, már a bibliában szerepel, ha a 10 parancsolathoz visszanyúlunk, ott is vannak meghatározott bűnök. És ma vannak olyan bűnök, bűncselekmények, amelyek a technikához kötődőek, hiszen személyiségi jogsértés tiltott tartalom közzétételével, fotó vagy intim fotó közzététele 50 évvel ezelőtt nem létezett” – válaszolta Nyakó Zsuzsanna, a bűnök aktualizálásával kapcsolatban.

A Nyíregyházi Törvényszék elnöke hivatkozott a 10 parancsolatban is megfogalmazott bűnök mellett a legújabbakra. Azokra a szabálysértésekre, melyeket a járványveszély idején elkövettek, vagy elkövethettek volna a karanténba kényszerített emberek.