A háziorvos rendeli a PCR-tesztet – Júliusban a kormány vállalja a költségét
Fotó: Illusztráció

A háziorvosok rendelik meg a PCR-teszteket a külföldről hazaérkező magyar állampolgárok számára július végéig. Az új beutazási szabályok szerint ebben a hónapban a kormány állja a vizsgálatok költségeit, augusztustól kell csak fizetni a tesztelésért a hazautazóknak. A teszt elvégzése nem kötelező abban az esetben, ha a magyar állampolgárok vállalják a 14 napos karantént, miután sárga vagy piros jelzésű országból tértek haza.

Telefonos egyeztetést követően a háziorvos tudja megrendelni az Országos Mentőszolgálattól a PCR-teszteket. Azoknak a magyar állampolgároknak van erre szükség, akik sárga vagy piros jelzésű országból érkeznek haza, nem tudnak bemutatni öt napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett negatív PCR-tesztet és nem szeretnének 14 napig karanténba vonulni.

Új szabályok szerdától

Szerdán életbe léptek az új beutazási szabályok, ez alapján a sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárok kötelesek kéthetes karanténba vonulni, ez alól mentesülhetnek, ha vállalják a vizsgálatot. A tesztet a háziorvos tudja megrendelni, fontos azonban, hogy a hazaérkezést követően minél hamarabb telefonáljanak.

„A határon el fogják mondani, hogy ha sárga vagy piros országból jött haza, akkor mindenképpen karanténba kell magát helyeznie, a lehető leghamarabb kell értesíteni a háziorvosát és az orvos fogja megrendelni neki a mintavételt. Ez úgy történik majd, hogy a Mentőszolgálat kimegy és orrból, valamint garatból mintát fog venni, amit a laborban PCR-technikával kielemeznek, hogy kimutatható-e belőle a koronavírus” – mondta dr. Kiss Csaba háziorvos.

A kormány vállalja a költséget

Ezeknek a teszteknek a költségét ebben a hónapban, tehát július 31-ig minden esetben vállalja a kormány, augusztustól viszont fizetni kell érte. A vizsgálatkérő lapon minden esetben fel kell tüntetni: „utazáshoz kötött mintavétel”. A hatósági karantén alóli mentességi kérelmet a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani, személyenként 3000 forintos általános illeték megfizetése mellett.

Kötelező a telefonos egyeztetés

A háziorvos néhány alapvető információt kér majd a telefonálótól, mielőtt megrendeli a PCR-tesztet.

„Elsősorban azt kell tudnunk, hogy honnan jött, mikor érkezett, van-e bármiféle betegsége, illetve nagyon fontos azt is tudnunk, hogy van-e valamilyen tünete vagy panasza, vagy érintkezett-e olyan személlyel, akiről tudja, hogy koronavírus-fertőzött. Mi pedig a házi karanténnak a szabályairól szoktuk felvilágosítani őket, tehát, hogy semmiképpen nem hagyhatja el azt a helyet, ahol karanténba helyezi magát. Csak vészhelyzet esetén lehet elhagyni a házat, ha bármiféle egészségügyi probléma van, akkor telefonon kell felkeresni a háziorvost és bármit, amit lehet, azt telefonon keresztül megoldanak. Amit nem lehet, azt megbeszélik, hogy milyen módon tudják kivizsgálni, de a karantént semmilyen körülmények között nem szabad elhagyni” – tette hozzá a háziorvos.

Eltérő tünetek

„Nagyon sokféleképpen zajlik le a fertőzés és igazából nincsen olyan tünet, amivel egyértelműen be lehetne azonosítani, hogy az illető koronavírus-fertőzött-e. Az általános vírusra jellemző, influenzaszerű tünetek, mint a magas láz, a köhögés, a levertség, szaglásvesztés, ezek a legjellemzőbb tünetek a koronavírus esetén is, de van, akinél teljesen tünetmentesen vagy egy enyhe náthás, megfázásos tünetekkel lezajlik a fertőzés” – folytatta dr. Kiss Csaba.

Hasznos tanácsok az orvostól

A higiénés szabályok fokozott betartása a veszélyhelyzet után is elengedhetetlen, tette hozzá a háziorvos. Közösségben viseljünk maszkot, használjunk kézfertőtlenítőt, bevásárlókocsi használata után feltétlenül mossunk alaposan kezet és ne nyúljunk az arcunkhoz. Fontos még az általános egészséges életmód szabályaira is figyelni, fogyasszunk C- és D-vitamint, a rendszeres testmozgás és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend is segíti az immunrendszer karbantartását.