Kilátó épült a templomtoronyban – Bárki megtekintheti a csodálatos panorámát a magasból

Kilátó épült a római templom tornyában. A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházból gyönyörű panoráma nyílik a Kossuth térre. Az újabb turisztikai attrakció már látogatható, reggel 9 órától 17 óráig lehet felsétálni a templomtorony tetejébe. A fejlesztések folytatódnak a római templomban, hamarosan megújul kívülről az épület, valamint egy közösségi házat is építenek.

Palánki Ferenc megyés püspök szentelte meg vasárnap délután a toronyban kialakított kilátót, majd beszédében kiemelte, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház fontos szerepet tölt be mind a város, mind az egyházmegye életében. A legutóbbi felújítás nemcsak vallási, hanem turisztikai szempontból is kiemelt jelentőségű. Összesen 94 lépcső visz fel a templomtoronyba, ezek közül is többet korszerűsítettek.

Kilátó a toronyban

A torony tetejében egy kilátót alakítottak ki, ahol most az adventi fényeknek köszönhetően még szebb panoráma tárul a látogatók elé.

Egy határon átnyúló, Nyíregyháza-Beregszász város partnerségével megvalósuló projekt keretében készült el a kilátó, a fő cél a két templom felújítása. A beruházásnak az örökségvédelem mellett kulturális, egyházi, illetve vallási turisztikai jellege is van. Nagyon örülök neki, mert itt, a legközpontibb helyen fekszik a társszékesegyház, ez a gyönyörű templom és annak is örültem, hogy püspök úr és az egyházközség is nyitott volt arra, hogy ide bárki bejöhessen majd” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester a sajtóbejáráson.

A kilátóból olyan magasról nézhetjük meg a tájat, mintha az óriáskerékre ültünk volna, az egész forgatag belátható a toronyból, de több ablakon keresztül is láthatjuk felülről a várost.

Folytatódnak a beruházások

A kilátóközpont most elkészült, de további beruházások kezdődnek hamarosan a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban és környékén. A jövőben kívülről megújul a templom, ennek oka, hogy sok helyen megrepedtek a téglák, a dísztéglák kihullottak és a tető is cserére szorul, így egy komoly felújítás kezdődik majd, nyilatkozta Palánki Ferenc megyés püspök. A másik toronyban egy harangjátékot alakítanak ki, a plébánia melletti üres telken a lelkipásztori intézet fejlesztéseként pedig egy közösségi házat építenek.

Közösségi tér épül

Közösségi teret szeretnénk, ami alkalmas arra, hogy akár 1-1 bált, 1-1 színházi vagy mozi előadást, iskolai rendezvényt meg tudjunk tartani. Bár a Szent Imre iskolánk nagyon szép, de a legnagyobb terme az egy templom, az a tér pedig ott nem alkalmas arra, hogy közösségi programokat tudjunk tervezni, itt viszont építünk egy konyhát, színháztermet, öltözőket, közösségi tereket. Kisebb és nagyobb közösségek otthont fognak itt találni a rendezvényeikhez” – mondta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke.

A mostani projekt keretén belül elkezdik az orgona felújítását is, erre jelenleg 40 millió forintot tudnak fordítani, viszont ez önmagában egy körülbelül 250 millió forintos beruházás lesz. Az új beruházásokon folyamatosan dolgoznak, a tervezőkkel megkötötték a szerződéseket, viszont a templomfelújítás, a harangjáték kialakítása és a közösségi ház építése egy hosszabb, illetve bonyolultabb folyamat lesz.

Kapcsolódó galéria

Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház - toronybemutató