Kiállítás Weöres Sándorról

„Munkámat használni lehessen, ne szájtátva csodálni” – írja Nagyság című versében Weöres Sándor. - ez volt az ötletgazdák célja is azzal a kiállítással, amelyet a költő születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett a Petőfi Irodalmi Múzeum, s amely most néhány hónapig Nyíregyházán is látható. 

– A hagyományost ötvözi a modernnel, az újjal, de egy egyensúlyt próbál megteremteni, hogy ne billenjen át egyik se a másik oldalra. Ezekkel a kis videoeszközökkel, technikai eszközökkel, anyagokkal úgy varázsolták ide Weöres Sándor világát, hogy mindenki élvezze – emelte ki a tárlat különlegességét Babolcsi Andrea múzeumpedagógus.

 

Játszva tanít

 

A Weöres Sándor szövegeiből kiinduló kreatív játékok aktív gondolkodásra késztetik a látogatót, és lehetővé teszik, hogy az olvasó jobban megismerje a költő verseit. A kisiskolásokat pedig játszva tanítja.

– Nagyon sok új dolgot tanultunk meg a gyerekekkel együtt, amit majd, ha a verseit olvassuk, és olvastuk is eddig, akkor tudjuk hasznosítani és vissza fognak emlékezni rá – mondta Matavovszky Györgyné, a Szent Miklós Görög Katolikus Általános Iskola pedagógusa.

 

Interaktív játékosság

 

Versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés, verslehívó koppintásra és sok más érdekesebbnél érdekesebb feladat várja a játszani szeretőket. Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége – hangzása, ritmusa – körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát s virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket. Az interaktív tárlat március 1-ig látogatható a Jósa András Múzeumban.

Piszár Tünde