Két ütemben zárnak az óvodák

Még tart a nevelési év

 

Pár napig most még önfeledten játszhatnak a gyerekek az Eszterlánc Északi Óvoda Székhelyintézményében, jókedvűen rakosgathatják a kisautókat a szabadban, biciklizhetnek, vagy éppen rajzolhatnak a hűvösben. Hamarosan azonban elnéptelenedik az udvar és üresek lesznek a csoportszobák, hiszen megkezdődik a nyári szünet. Korábban hat, majd öt idén pedig négy hétre zárnak be Nyíregyháza önkormányzati fenntartású óvodái. Ellátás nélkül azonban egyetlen óvodáskorú sem marad.

 

Folyamatosan várják a gyerekeket

 

Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője elmondta, aki a zárás ideje alatt is óvodába szeretné járatni a gyermekét, annak csupán jelezni kell az intézmények felé. Székhelyóvodákban vagy azokban a fogadó óvodákban, ahová szeretné az óvodást vinni, várják őket. Zárás előtt egy-két nappal kell megtenni a jelzést azért, hogy a gyermekről ideiglenes óvodájában tudjanak és biztosítsák számára az étkezést.

 

Július 3-tól 28-ig

 

A vendég gyerekek szüleinek nyilatkozni kell az étkezésről és a gyermek esetleges egészségügyi problémáiról, a fogadó intézménybe pedig a mindennapok során megszokott, óvodában használt tárgyakat kell átvinni. Az óvodák két ütemben zárnak be. A város északi óvodáiban első turnusban, azaz július 3-tól július 28-ig lesz nyári szüneten a Tass utcai Székhelyóvoda, a Nyitnikék, a Napsugár, a Gyermekmosoly és a Homokvár Tagintézmények. Ezalatt az idő alatt nyitva tart az Állomás úti, a Kerekerdő, Gyöngyszem és a Csillagszem Tagintézmény.

 

Július 31-től augusztus 25-ig

 

Július 31-től augusztus 25-ig pedig megfordul a helyzet, az addig nyári szüneten lévő óvodák fogadják majd a gyerekeket. Augusztus 28-tól pedig Nyíregyháza valamennyi önkormányzati gyermeknevelési intézményében az év közben megszokott menetrend szerint várják a kicsiket. A zárva tartás alatt az óvodapedagógusok is megkapják a szabadságukat, a gyerekek kipihenhetik magukat, az óvodákban pedig kisebb felújítások valósulnak meg. Kicserélik az év közben meghibásodott parkettákat, egyes helyiségek új linóleumborítást kapnak, ha szükséges felújítják a vizesblokkokat és elvégzik a tisztító festés, majd a nagytakarítás , végül a fertőtlenítés munkálatait is. Az új nevelési év kezdetén, így minden óvodában tiszta, modern körülmények fogadják majd a régi és az új óvodásokat.

ME.
Fotó: Szarka Lajos