Két napon belül elítélték a mongol embercsempészt

A Vásárosnaményi Járási Ügyészség vádirata szerint a Csehországban élő mongol állampolgárságú vádlottnak 1.000,- eurót ígért egy ismerőse, amennyiben segít egy Ukrajnából illegálisan Magyarországra érkező mongol család Svédországba való eljutásában. A vádlott 2018. július 23-án, majd másnap is gépkocsival Beregsurány térségébe utazott, ahol várta a zöldhatáron érkező külföldieket.


2018. július 24-én kora hajnalban öt mongol állampolgár érkezett Beregsuránynál az államhatárt illegálisan átlépve Magyarország területére, azonban őket a rendőrök hőkamerával figyelték, majd el is fogták. Eközben a vádlott gépkocsijával az M3-as autópályán várakozott, ahol a rendőrök igazoltatták.

Az öt mongol határsértő elmondta, hogy közel egy hónapja indultak el Mongóliából Oroszországon és Ukrajnán keresztül Magyarországra, és mindezért 3.600,- eurót fizettek egy ismeretlen személynek. Ebből a pénzből kapott volna 1.000,- eurót a vádlott.

Az ügyész az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt az elfogástól számított két napon belül, azaz 2018. július 26. napján bíróság elé állította a vádlottat. A bűncselekmény elkövetését beismerő, egyébként családjával Csehországban élő és dolgozó vádlottat a bíróság két év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását három évre felfüggesztette.

A bíróság vagyonelkobzást rendelt el arra az 1.000,- euróra, amiért a vádlott az embercsempészést elvállalta.


Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség