Két jelölt az egyes, három a hármas választókerületben – Június 26-án, vasárnap időközi önkormányzati választást tartanak Nyíregyházán
Fotó: Archív / Szarka Lajos

Időközi önkormányzati választás lesz június 26-án, Nyíregyházán. Két választókerületben, az 1-esben és 3-asban tartanak majd voksolást, melyen csak aznap és csak városunkban lehet leadni a szavazatokat.

 

Szomorú apropója van az újabb választásnak, elhunyt két egyéni képviselő, 2020 októberében dr. Adorján Gusztáv, majd 2021 áprilisában Lövei Csaba. A két képviselői hely eddig üres volt, ugyanis a pandémiás szabályok miatt nem lehetett kiírni választást. A Helyi Választási Bizottság kitűzte a voksolás időpontját, június 26-án, vasárnapra. A választási értesítőket már postázták az érintetteknek, ha valaki nem kapta volna meg, a polgármesteri hivatalban érdeklődhet utána, első körben telefonon. A Helyi Választási Iroda vezetőjének tájékoztatása szerint az egyiknél szűk, míg a másiknál bő 7 ezer választópolgárt érint a szavazás. Az ajánlásokat május 23-ig gyűjthették.

Kettő jelölt az 1. vk-ben

valasztas.hu adatai szerint az 1-es, jellemzően belvárosi körzetben egyrészt dr. Ulrich Attila, a Fidesz-KDNP jelöltje indul. Hajdu Nándor a Nyíregyházáért Egyesület, a Függetlenek Egyesülete, a Jobbik, az LMP és az MSZP közös jelöltjeként indul. Ebben a sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon a sorsolás alapján. Érdekesség, hogy a korábbi, nyíregyházi összefogáshoz képest az ellenzéki jelölt jelölőszervezetei között nem található sem a DK, sem a Momentum, sem a Párbeszéd, sem pedig Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa.

Három jelölt a 3. vk-ben

A 3-as körzetben három jelölt indul. A Helyi Választási Bizottság a szavazólapon szereplő egyéni választókerületi képviselőjelöltek sorrendjét a sorsolás elvégzését követően az alábbiak szerint állapította meg: dr. Pápai László a Nyíregyházáért Egyesület, a Függetlenek Egyesülete, a DK, a Jobbik, az LMP és az MSZP közös jelöltje. Halkóné dr. Rudolf Éva a Fidesz-KDNP jelöltje. Bacsikné Szigeti Gabriella a Mindenki Magyarországa, az Új Kezdet Párt és a Párbeszéd közös jelöltje. Itt is megfigyelhető, hogy a Momentum nincs a korábbiakban megszokott módon az úgymond „közös” ellenzéki jelölt jelölőszervezetei között, illetve a nyíregyházi közgyűlés ellenzéki összefogásában részt vevők egy része egy harmadik jelölt mellé állt.

Csak aznap és itthon

A választópolgárok csak aznap és csak Nyíregyházán szavazhatnak majd június 26-án. Önkormányzati választás esetén nincs küszöb és korlát, akármennyien vesznek részt rajta, érvényes és eredményes lesz a döntés. Egyedül abban az esetben kell megismételni a választást, ha teljes szavazategyenlőség lenne.