Kertvárosi reneszánsz – Több helyszínen és több forrásból folynak építési munkálatok
Fotó: Szarka Lajos

Több helyszínen és több forrásból folynak építési, felújítási munkák a Kertvárosban. 12 milliárdos beruházási költségből szinte újjászületik a városrész, melyet a hazai költségvetés és uniós finanszírozás mellett a lakók hozzájárulása is támogat. 

Kétféle kérdéssel keresik fel a kertvárosiak az önkormányzatot. Mikor lesz út, járda, kerékpárút és elkerülő, illetve meddig tart a zaj, a piszok, a forgalomkorlátozás?

Minden jól átgondolt terv szerint zajlik. Értelmezendő alakzatokról szólt a keddi tájékoztató, mely információ és válasz a városrész lakóinak. A Tiszavasvári út sokak számára versenyhelyzetet jelentett, és a töltőállomástól a LEGO-ig a sofőrök gyakran ellenőrizték járművük gyorsulását.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta:

A nyíregyháziak emlékeznek, tavaly nagyon sok karambol történt a Szélsőbokri útnál, a lekanyarodó autókat nem vették sokszor figyelembe. Ezt a helyzetet az önkormányzat úgy próbálja megoldani, hogy egy körforgalmat beépít a Szélsőbokri úthoz, ugyanis az Esélycentrum és a Szélsőbokri útnak a kereszteződése egy baleseti gócpont. Az is baleseti gócpont, hogy előtte, ahol van a gázüzemű buszoknak a tankoló állomása, lekanyarodnak balra és ki is jönnek, ott lesz egy T alakú padka, egy olyan sávval, amibe a buszok le tudnak majd állni, amely szintén a baleseteket csökkenti.

A további felújítások is arra mutatnak, hogy a jobb utakon biztonságosabb legyen a közlekedés.

Ha elkészül a Rókabokori út az elkerülőig, akkor a teher– és kamionforgalmat a Kertvárosból elterelik erre az útra, hogy az ipartelepet a lakók zavarása nélkül érhessék el a járművek.

Legalább 5 helyszínen folyik munka, ebbe nem számoltam bele a Tenisz utcát és a Tagló utcát, amelyet az önkormányzat saját pénzéből, illetve az ott lakóknak a hozzájárulásából csinál. Pluszban nemcsak útfelújítások vannak, hanem a barnamezős projektben van egy nagy játszótér is, és olyan közösségi rész, ami az itt lakóknak a kényelmét, és a gyerekeknek a szórakozását szolgálja. Ez több mint 12 milliárd forintból valósul majd meg.

- nyilatkozta az alpolgármester.

Nyilvánvaló, hogy e hosszú folyamat sok türelmet és megértést kíván a kertvárosiaktól, de az őszi zárás után mindenkinek kedvére való lesz a körzet, hiszen mentesül a zajtól és megtisztul a levegő.

Kapcsolódó galéria

Útfejlesztések a Kertvárosban