A Nyíregyházi Televízió is forgatott a Mayotte-makiknál! Megleshetik a legifjabb makit!
Cuki, ritka maki

Mayotte-maki született a Nyíregyházi Állatparkban! A 4 hetes kölyköt a látogatók is felfedezhetik, hiszen a maki csapat legifjabb tagja már nem rejtőzik anyja hasán, hanem annak oldalán csimpaszkodik. És vajon milyen hangot adnak ki ezek a makik? Ez is kiderül a videónkból!

A Mayotte-makik vagy más néven a sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak és ott külön alfajt képviselnek. Latin nevük a Lemur fulvus mayottensis sok mindent takar. A név arra is utal, hogy a természetben Madagaszkár szigete mellett, az attól 400 kilométerre fekvő Mayotte-szigeten fordulnak elő elsősorban. Gyűjtőnevük a Lemur pedig a Szellemek szóból származik, mivel az első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi maki félét, hiszen a sötétben csak kiáltásukat hallották és rikító sárga szemüket látták. A ritka főemlősök egyedei évek óta megtekinthetőek Nyíregyházán is. Az Állatpark gyümölcskedvelő maki csapata a közelmúltban új taggal bővült.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark / Kohut Árpád

Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető elmondta:

A látogatók újabb csapattagot is felfedezhetnek a Mayotte-maki vagy más néven sárgaszakállas maki csapatunknál, hiszen az apróság, a legifjabb mindössze 4 hetes. Eddig anyja hasán, most már oldalán csimpaszkodik. A többi csapattag figyeli és gondosan ápolja a kicsi szőrét, de a hordozásban nem segítik az anyaállatot.

Az aprósággal immár 7 tagot számlál a ritka maki csapat.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark / Kohut Árpád

A közelmúltban más apróságok is születtek a Nyíregyházi Állatparkban, például aranykezű tamarin-ikrek. A Nyíregyházi Állatpark törekszik a ritka, és természetes élőhelyén veszélyben lévő állatok tartására és szaporítására; a ZOO 2016-ban kapott az európai tenyészprogram keretében egy hím és egy nőstény egyedet. A tenyészpár igen sikeres, hiszen a tavalyi esztendőben egy utód, míg idén egy ikerpár született. A különleges külsejű, apró majmocskák hordozásában mindkét szülő kiveszi a részét. A kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlító, pár hetes állatokat a Viktória Házban tekinthetik meg a látogatók.