Kerékpárosbarát település

Kerékpárosok Nyíregyháza belvárosában. A szabolcsi megyeszékhelyen egyre többen közlekednek biciklivel. A város ezért most újabb elismeréssel büszkélkedhet, 2012 után idén is megkapta a Kerékpárosbarát település címet.
– Az, hogy most újra elnyerte a város ezt a címet, emeli a korábban megkapott elismerés jelentőségét – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester. – Ez a kitüntető cím annak a munkának az elismerése, amit az elmúlt időszakban végeztünk, beleértve a kerékpárút-hálózat fejlesztését, a közlekedésbiztonság növelését és kerékpáros rendezvények szervezését, és beleértve mindazokat a törekvéseket, amelyekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél egészségesebben éljenek az emberek Nyíregyházán és a városlakók vigyázzanak a környezetükre.


BŐVÜLT A KERÉKPÁRÚT-HÁLÓZAT

 

Az elmúlt években jelentősen fejlődött Nyíregyházán a kerékpárút-hálózat. 2011 év elején átadták a nyírszőlősi kerékpárutat, ami után hozzákezdtek további kerékpárutak tervezéséhez. A cél az volt, hogy jól használható, hálózatszerű utakat építsenek ki a városban, a meglévő kerékpárutak ugyanis pontszerűen helyezkedtek el, nem voltak összekötve. Emellett hiányzott egy, a belvárost és Sóstót összekötő kerékpárút is, ezt pótolták azzal, hogy kiépítették a kerékpárutat a Korányi Frigyes utcán. A szabolcsi megyeszékhelyen jelenleg 51,2 kilométer hosszan húzódik kerékpárút, de a hálózat nemsokára további 1 kilométerrel bővül a Szarvas utca–Vécsey köz közötti szakasz átadásával.

 

A SZOMSZÉDOS TELEPÜLÉSEKET IS SZERETNÉK BEKAPCSOLNI

 

Nyíregyházán tovább szeretnék bővíteni a kerékpárút-hálózatot, amelybe olyan városrészeket is szeretnének bevonni, amelyek egyelőre még nincsenek bekapcsolva a kerékpáros közlekedésbe. De a kerékpárút-hálózatot a városon kívüli területeken is bővítenék, úgy, hogy a kiépített úton több szomszédos település is elérhetővé váljon. Nyíregyháza a tervek szerint kapcsolódna a Nyírtelek–Rakamaz–Tokaj kerékpárút, illetve a Nagykálló–Máriapócs–Nyírbátor útvonalhoz. Erről az illetékes településekkel már megkezdődtek az egyeztetések. Nyíregyházán a kerékpárút-hálózat fejlesztése mellett arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy a biciklisek a városban biztonságosan közlekedhessenek. Ennek érdekében a szabályos közlekedésre több helyszínen is táblákkal hívják fel a figyelmet.

F. A.