Képzési és foglalkoztatási támogatást is biztosít a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

A cél a foglalkoztatás hosszú távú fejlesztése a megyeszékhelyen, többek között a fiatalok itthon-tartása és az alacsony iskolai végzettségűek továbbképzése – hangzott el a Paktum szerdai fórumán, partnerségi ülésén.


A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum projekt keretein belül korábban egy Paktumszervezet alakult. A tagjai együttműködnek a helyi munkaerőpiaci szereplők közötti partnerség erősítésében, valamint a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának összehangolása és ezáltal a kiegyensúlyozott munkaerő-piaci helyzet megteremtése érdekében. Többek között oktatási intézmények, cégek, a város és a kormányhivatal vezetői közösen tesznek azért, hogy a munkaerő-kínálat megfeleljen a keresletnek. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta:

Kiemelt cél a fiatalok itt-tartása, a munkahelyek teremtése. Én azt gondolom, hogy jól állunk, jó helyzetben vagyunk, a munkanélküliségi számok, a statisztikák is ezt bizonyítják, de ez érezhető is, hiszen új beruházások vannak folyamatosan, most is több nagy cég 80-100 fős munkahely-teremtési programot indít a következő évben is. Mi ezt szeretnénk segíteni. Nagyon fontosak a kis- és közepes vállalkozások is, én azt gondolom, hogy az eddigi munka az eredményes. Nagyon fontos a foglalkoztatás mellett a képzés is, a kettő össze is kapcsolódik.

A fórumon, partnerségi ülésen a megyei kormánymegbízott is szólt. Román István kiemelte, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is évről évre javul a foglalkoztatási helyzet.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Ma 80 ezerrel többen dolgoznak a megyében, mint évekkel ezelőtt. Amikor 2010-ben a kormányzat kitűzte azt a célt, hogy egymillió új munkahelyet szeretne teremteni, én azt gondolom, hogy a megyében egy 80 ezres létszámmal ezzel sikerült hozzá járulnunk. Ebből 27 ezer az, aki közfoglalkoztatásban dolgozik, tehát az új munkahelyeknek a nagyobb része a versenyszférában teremtődött, ami köszönhető többek között annak a gazdasági környezetnek, amely pozitív irányba változott, másrészt pedig azoknak a cégeknek, vállalkozásoknak is, akik tudnak bővülni, akik építkezni szeretnének, akiknek vannak tervei – mi, a megyei kormányhivatal segítünk a munkaerő közvetítésében.

A programban hátrányos helyzetűnek számítanak többek között az alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alatti fiatalok, a 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, az 50 éven felüliek, valamint a GYED-ről, GYES-ről, ápolási díjról visszatérők, a legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek. Elsődlegesen őket segítik – képzési és foglalkoztatási támogatást is biztosít a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum.

 

Dér Vivien