Képeken a Természet – 112 fotóból 52 Nyíregyházán is látható

170 alkotó, háromezer fotójából, 112 szerepel azon a vándorkiállításon, mely 52 képpel eljutott Nyíregyházára is. A naturArt Természetfotó Szövetség 25. pályázatán 2017-ben ismét a legszebb képeket, és a legtehetségesebb fotósokat keresték.


Ha megnézitek ezeket a halakat vagy a lepkéket, nem lehet nekik azt mondani, hogy álljatok meg, mert fotózni szeretnék, elkéstem a pillanatról, hanem nagyon komoly előkészítő munka kell, ismerni kell ezeknek az állatoknak, a természetnek a ritmusát…

– ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a kiállítás látogatóit Dr. Ulrich Attila.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Ahogy a szakemberektől hallom, a műfaj kiválóságai  legyenek biológusok vagy fotósok , megszállottak. Nem, hogy órákat és napokat, de heteket és hónapokat várnak porban-sárban, fagyban és hőségben a nagy pillanatra. A felhőmentes napfelkeltére, avagy a kellőképpen sötét háttérre. Arra, hogy az optikába tekintsen a vad, épp kipattanjon a rügy, elröpítse a szellő a tollat, vagy a felszálló rovar alatt meghajoljon az ág.

Felhívtam a figyelmüket a természet szépségeire, meg a törékenységére is. Arra, hogy ezek a pillanatfelvételek, amelyeket igen hosszú előkészítés előz meg, és nagyon sok időt tesznek bele a fotósok, hogy elkapják azt az egy pillanatot, amire ők számítanak, hogy nézzék meg jó alaposan, mert lehet, hogy nem fogják már 5-10-20 év múlva látni azokat a korallokat, azokat a típusú halakat, azokat a fákat. Példaként említettem nekik  csak a közelünkben  a Magas Tátra fenyőerdőit, amelyeket folyamatosan támadnak a gombák, folyamatosan halnak el, és dőlnek ki a fák igen nagy-nagy területen.

– fogalmazott az alpolgármester.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Itt vannak az ifjúsági kategória versenyzői, például a „ vihar után a hozzánk közeli szőlőben készült” alkotással, de a vidrafű a Kiskőrös mellől, a Kárpáti hiúz a Retye-hegységből, a szürke fejű repülőkutya Ausztráliából, vagy a baranyai Tékes és az álmodó Morotva éppúgy, mint a Maldív-szigetek atolljai, illetve az Indonéz – komodói búvárkép vagy a Rapa-delta svéd világörökségi területe.

Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója így tájékoztatott:

25. alkalommal hirdette meg a szövetség ezt a pályázatot. 170 alkotó pályázott, közel 3 ezer fotóval, Ebből a szakavatott zsűri 112 darabot válogatott ki. Ez járja az országot, itt nálunk még tovább válogatva az 52 talán legszebb, legsokatmondóbb képeket raktuk fel paravánjainkra. A természet minden oldalát mutatják. Mindenkit arra bíztatok, jöjjön el, nézze meg, mert a természetfotó alkotásokban Magyarország világhatalomnak számít, úgyhogy ez egy világszínvonalú kiállítás.

Nyíregyházán látható Máté Bence, „ Az Év Természetfotósa” cím hatszoros gazdája, sőt nemzetközi körökben is számon tartott, eredményes fotós Pitypang című képe, a III. kategória legjobbja, mely két hetes hasalás eredményeképpen azt mutatja, ahogy az ürge rátalál kedvenc csemegéjére, a pitypang magjára és hajtásaira.

Boldog mesét lehetne írni erre a fotóra, és térképet mellékelni a kiállítás mellé, hogy komplett természettudományos tanmese legyen mindaz, amit a Váci Mihály Kulturális Központ portaszintjén láthatnak november 25-ig az érdeklődők.


Matyasovszki Edit