Kéményseprés – Évente tanácsos ellenőriztetni a kéményeket a lakóházakban
Fotó: Illusztráció

Évente tanácsos ellenőriztetni a kéményeket a lakóházakban, a közületek számára pedig kötelező az évenkénti kéményseprés. A téli, fűtési időszak előtt mindenképpen meg kell nézetni a füstelvezetőket, ugyanis a nyári, fűtés nélküli időszakban könnyen elzáródhatnak. Beleköltözhetnek rovarok és pókok, de olyan is előfordul, hogy madarak raknak fészket a használaton kívüli kéményekben. Ezek pedig életveszélyes helyzeteket okozhatnak a fűtés beindításakor a visszatérő égéstermék és a feldúsuló szén-monoxid miatt.

Műszerrel vizsgálja a kéményseprő a kazán füstelvezetését, majd kiállítja az igazolómatricát az éves ellenőrzésről. A napi átlaghőmérséklet csökkenése miatt már városszerte fűtenek a lakóházakban, ezekről az egyre többfelé füstölő kémények árulkodnak. Bár a lakosság számára nem kötelező a kémények évenkénti ellenőriztetése, azonban ezt nem szabad kihagyni – hívta fel a figyelmet Valkó László, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezető igazgatója.

„Elsősorban a füstgázelvezetők tisztaságára kell felhívni a figyelmet, illetve hogy ellenőriztessék szakemberekkel ezeket. Nyáron, annak ellenére, hogy nem fűtenek vele, lerakódhat mindenféle dolog benne, madár fészket rak benne, pókháló és más akadály is a huzat útjába áll, és a nyílt égésterű berendezéseknél ezért visszaáramlás történhet, a zárt égésterűeknél pedig működési probléma léphet fel, tehát a kazán nem működik, ha nincs megfelelő légelvezetés.”

A Kéményseprőipari Kft. folyamatosan keresi fel a közületeket, amelyeknek kötelező minden évben ellenőriztetni a kéményük tisztaságát. A lakosság számára a kéményseprést a Katasztrófavédelem végzi, de számukra csak ajánlott az ellenőrzés, és előzetes megrendelésre érkeznek a kéményseprők. Valkó László hozzátette, érdemes felhelyezni az otthonokban a szén-monoxid-jelző berendezéseket, és minden évben kérni a kéményseprést, ugyanis még mindig előfordul, hogy füstmérgezés vagy szén-monoxid-mérgezés miatt kerül valaki veszélybe.