Kecskék és levendulakert – Szigetelik a sóstóhegyi iskolát

Több mint 33 millió forintért az önkormányzat, a tankerület, illetve az iskolát segítő Szabó Lőrinc Támogatói Kör anyagi és fizikai adakozásából gyarapodik és korszerűsödik a sóstóhegyi iskola. Energetikai megújítást kezdtek, és épül az állatsimogató.

Szeptemberben három nagy projektet indítottak a Szabó Lőrinc Általános Iskolában. Megvalósul egy országosan is egyedülálló terápiás állatsimogató, az állatpark segítségével. Ezen túl az ökoiskola program keretében iskolakertet szeretnének kialakítani tanösvénnyel, üvegházzal, levendula- és illóolajkerttel. Emellett teljes külső és belső megújulást kezdtek az intézményben.

Így kezdte a tájékoztatót az igazgató, Rusznyák László: „A tankerület támogatásával 8 millió 200 ezer forinttal kezdjük el építeni az állatsimogatót. 40 állat érkezik az állatparkból, az állatsimogatót az állatpark felajánlásával és szakmai irányítása szerint fogjuk vezetni, ahová a többi intézményt is szeretettel várjuk.”

Kecskék, juhfélék, nyulak és szárnyasok, kacagógerle is helyet kap a már épülő állatotthonban, melyhez szénatárolót is terveznek. A tanösvény programja jövőre indul az iskola saját támogatói körével. A gyerekek az élménypedagógia módszerével tudják megtapasztalni a növények fejlődését – fogalmaz az igazgató –, így igazán testközelből, impulzív, élményalapú oktatásra lesz lehetőség a szabadtéri tantermekben.

Terápiás jellegű módszerekről van szó, a gyermekek személyiségére, fejlődésére jó hatással lesznek ezek a lehetőségek.

„Felfigyeltem arra a tényre, hogy Sóstógyógyfürdő, Sóstóhegy vonzáskörzetében az építkezések nagyon megszaporodtak, nyilván a családbarát politikának is köszönhetően. Ez azt tükrözi számomra, hogy felmérések alapján kb. 200 fővel nő két éven belül Sóstóhegy lakossága. Ez már meg is mutatkozik, hiszen a két sóstóhegyi óvodában mintegy 180 gyerek kap nap mint nap oktatói-nevelői munkát. Várhatóan az iskolába beiratkozó gyereklétszám is növekedni fog” – nyilatkozta Ágoston Ildikó, a városrész önkormányzati képviselője.

A polgármesteri terepszemlén tájékoztatták arról dr. Kovács Ferencet, hogy minden osztálynak lesz egy ágyása a biokertben. Az állatos ötlet is nyilván nagyon tetszik majd a gyerekeknek. Kevés iskolának van ilyen nagy udvara, tehát mindenhez elég hely van.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta: „Ami még nagyon tetszik, az, ami e mögött van. A tankerület és az önkormányzat között folyamatos az együttműködés. A fejlesztések egyeztetése. Mindig összehangoljuk, mit finanszíroz az önkormányzat, mit tud a tankerület. Minden évben így van, és így lesz a jövőben is. Mi most azon dolgozunk, hogy több iskolát érintő energetikai felújításra adtunk be pályázatot, 1,8 milliárd körüli összegre. De – visszatérve a kérdésre – az tetszik, hogy itt létrejött ténylegesen egy támogatói kör. Sóstóhegyi szülők, vállalkozók, civil szervezetek, cégek támogatják ezt a programot.”

A több mint 100 éves iskola már nagyon megérdemelte ezeket a fejlesztéseket, időszerű volt újdonságokat bevezetni. A tankerület 15 millió forintos finanszírozása mellett szülők is segítik az energetikai fejlesztést, a szigetelést és a nyílászárók cseréjét. Az intézmény egyharmadát újítják fel első körben, a következő esztendőkben pedig folytatják a munkát.