Katonák fertőtlenítik a nyíregyházi szociális intézményeket!
Fotó: Szarka Lajos

Megkezdődött a nyíregyházi bentlakásos szociális intézmények fertőtlenítése. A koronavírus elleni megelőző védekezést a magyar honvédség katonáival közösen végzik az otthonok. Elsőként a Pacsirta utcai idősek otthonában jelentek meg a speciális felszereléssel ellátott szakemberek. A szabolcsi megyeszékhelyen 14 önkormányzati, egyházi, alapítványi vagy magánkézben lévő bentlakásos szociális intézmény található. A honvédség a következő napokban minden nyíregyházi bentlakásos intézményben elvégzi majd a fertőtlenítést.

 

Tetőtől talpig védőfelszerelésben, gázálarcban, kezükben pedig a fertőtlenítéshez szükséges permetezőkkel vonultak be a magyar honvédség katonái a Pacsirta utcai idősek otthonába. A katonák először alkoholos, majd hipós szerekkel, centiméterről centiméterre haladva alapos munkát végeztek. A Pacsirta utcán 43 lakót ápolnak. Nekik előre szóltak, hogy mi fog történni és igyekeztek úgy kiüríteni az épületet, hogy az a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel járjon.

Mindezek mellett a Szociális Gondozási Központ a lakók ágyait, ágyneműit is fertőtlenítette. – Hogy teljes értékű legyen ez a fertőtlenítés, mi azzal járultunk hozzá, hogy egyúttal a lakók ágyait, tehát a matracait  is lefertőtlenítjük, illetve örömmel tudom elmondani, hogy sikerült minden lakónak új paplant, párnát, ágyneműhuzatot venni, aminek nagyon örülnek – mondta el Nagyné Hermányos Zsuzsa, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója.

Minden intézményt fertőtlenítenek

Nyíregyházán a következő napokban 14 bentlakásos szociális intézményben végez majd fertőtlenítést a honvédség. Függetlenül attól, hogy az adott intézmény fenntartója az önkormányzat, az egyház, egy alapítvány, vagy éppen magánkézben működik. A nyíregyházi önkormányzat, ahogy az elmúlt napokban is kiemelte, fontosnak tartják az idősek védelmét. Ennek érdekében minden bentlakásos intézmény számára ajánlásokat tettek és kérték, szigorú intézkedésekkel gátolják meg, hogy a vírus olyan intézménybe jusson be, ahol időseket ápolnak.

– Mindent végrehajtottunk, amit az ajánlásokban és a különböző levelekben számunkra előírtak, illetve a jogszabályok is előírnak elég komoly, szigorú higiénés szabályokat, ezek a kijárási tilalom, a felvételi tilalom, a fokozott fertőtlenítés, védőeszközök biztosítása és minden olyan más eszköz, ami azt szolgálja, hogy a vírus ne juthasson be az intézménybe – fogalmazott dr. Kása Brigitta, a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal aljegyzője. Az aljegyző hozzáfűzte, a szociális intézmények még csomagokat sem fogadnak a hozzátartozóktól, annak érdekében, hogy esélye se legyen egy esetleges megfertőződésnek.

Kapcsolódó galéria

Fertőtlenítés a Szociális Gondozási Központban