KATA – Szakértői tanácsadás a Kereskedelmi és Iparkamaránál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a kisadózó vállalkozók tételes adózását, a KATA-t érintő jogszabályváltozásokról több online rendezvényen tartanak előadásokat. A NAV honlapján elérhetők azok az információk, melyek a gazdasági élet szereplőit tájékoztatják. A Primom Vállalkozásélénkítő Alapítvány online rendezvénye után kedden a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hirdetett hasonló információs napot, jelenléti tájékoztató mellett.

 

Szakértői tanácsadás a KATA-s vállalkozókat érintő változásokról és lehetőségekről – így hirdette keddi jelenléti és online fórumát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A program nemcsak arra tért ki, hogy ki lehet az új KATA alanya, hanem arra is, hogy mit lehet tudni az adóalanyiság létrejöttéről, vagy megszűnéséről, mi számít a kisadózó bevételének, vagy hogyan alakul a fizetendő adó, illetve melyek a legfontosabb határidők. Az előadáson lehetőség volt gyakorlati kérdések tisztázására is.

„A mai rendezvényt azért szerveztük, mert aktuálisak vállalkozásaink számára a KATA-t érintő változások, és annak gyakorlati megoldásai. Szeretnénk segíteni őket abban, hogy könnyebb legyen az átállás. Megkértük a megyei NAV Igazgatóság munkatársait, hogy segítsenek ebben. Elfogadták a meghívást. Reméljük, hogy a vállalkozásoknak tudunk segíteni abban, hogy könnyebben eligazodjanak ezekben a kérdésekben. A gyakorlatban felmerülő kérdéseket fel tudják tenni a NAV munkatársainak” – nyilatkozta Párkányiné dr. Csurka Edina, a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

A hivatalban szeretnének visszajelzést kapni arról, milyen érdeklődés kísérte a rendezvényt, milyen típusú kérdések érkeztek, melyet a jövőben személyesen, telefonon és e-mailben is feltehetnek a szakértőknek. A NAV Főosztályvezetője a kisadózó vállalkozók tételes adójáról, az új KATA törvényről beszélt, mely 2022. szeptember 1-jén lép hatályba, de több dátum is a figyelem középpontjába került.

„Augusztus 1. Ez az az időpont, amikortól az új KATA törvény adóalanyiság választására vonatkozó rendelkezései már hatályba léptek. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve az új KATA-t már lehet választani augusztus 1-től, jelenleg is. Augusztus 31. a következő dátum, ez lesz a régi KATA utolsó napja. Minden régi KATA-s jogviszonya ezen a napon meg fog szűnni. Ez egy automatizmus, semmit nem kell tenni érte. A törvény erejénél fogva megszűnik a régi KATA adóalanyiság, az ezen a napon megszerzett bevétel még régi KATA-s bevétel. Ezzel kapcsolatban is sok kérdést kapunk, nem baj, ha nem folyik be a bevétel augusztus 31-ig, a lényeg, hogy a számla ki legyen állítva, a teljesítés napja augusztus 31-ig szóljon” – mondta az előadáson Hadháziné dr. Kelemen Zita, a NAV főosztályvezetője. 

Az előadó leszögezte, ez egy elfogadott és kihirdetett törvény, és ennek keretei között kell gondolkodjon a vállalkozó a jövőben, bár napról napra újabb szabályok jelennek meg, így a Kamarában rendezett tájékoztatón is elhangzott az előző napon érkezett dátum és információ.  

Két különböző törvényről, két különböző adóalanyiságról van szó a régi, illetve az új KATA említésekor, bár van átmenet a két adónem között. Azt is leszögezte a NAV szakembere, hogy eddig senki nem késett még le semmiről!