Karácsony a könyvtárban – Adventi mesekalendárium

Miközben a Móricz Zsigmond könyvtár dolgozói a több mint 400 000 könyv és egyéb dokumentum állományellenőrzésén dolgoznak, szinte zavartalan a kölcsönzés. Az online vagy telefonon kért könyveket az intézmény bejáratánál átvehetik az olvasók. Késedelmi díj nélkül hosszabbodik a kölcsönzési határidő, hiszen beláthatatlan ideig nem lehet visszavinni a könyveket.

 

A kölcsönzésen túl előadások, játékok, kiállítások fogadják most is – természetesen csak az online térben – a könyvbarátokat.

„Az előadásainkat minden csütörtökön 20 órától könyvtárunk YouTube-csatornáján nézhetik meg. Tudományos témájú előadásokról van szó. Következő programunk december 10-én 20 órakor Husztiné Hajdú Erika pszichológus, magatartásterapeuta Szabadulás a lelki karanténból című előadása. December 17-én 20 órától Petrilláné Bartha Enikő, a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola vezetője a Tél katonái – ingyen kosztosok a madáretetőn címmel tart online rendezvényt YouTube-csatornánkon. A Csiriptanya Játéktár online kézműves foglalkozásokat mutat be a Csiriptanya Facebook-oldalán, otthon is elkészíthető, egyszerű ajándékötleteket, karácsonyfadíszeket osztanak meg a kollegák” – tájékoztatott Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond könyvtár igazgatója.

Karácsonyi témában november végén indított online kvízjátékot a könyvtár. Nyolcadikán eredményt hirdetnek, és a nyertesek között értékes könyvcsomagot sorsolnak ki. A népi időjóslás, népszokás, hagyományok, népi játékok volt a téma. Új fordulóval, új feladványokkal hamarosan újabb játék indul, hiszen nagy örömmel fogadják az ilyen típusú fejtörőket a gyerekek és a felnőttek is.

December 1-jén indult az Adventi Mesekalendárium a Vécsey utcai fiókkönyvtárban. Arra kérték az olvasókat, hogy a kijelölt 24 meséből válasszanak. A telefonon rögzített meséket pedig közzéteszik a fiókkönyvtár Facebook-oldalán.

„Csatlakozott hozzánk Pregitzer Fruzsina, Fridrik Noémi, és nagy örömünkre Thuróczy Szabolcs is, aki ugyan nem a könyvtárunk látogatója, de az anyukája igen, és kiderült, hogy Thuróczy Szabolcs szenteste született, és az utolsó mesét ő fogja elolvasni. Van egy karácsony a Föld körül programunk. Ez pedig arról szól, hogy a mi pici könyvtárunkban nagyon sok nemzetközi család van, ahol az egyik fél magyar, a másik külföldi. Szerettem volna ezt a sokszínűséget bemutatni. Megkértem ezeket a családokat, hogy mondják el, ők hogyan ünnepelnek. Szibéria, Törökország, most Anglia érkezett, Finnország, Amerika, mindenféle országból kapunk beszámolókat arról, ők hogyan ünneplik a karácsonyt. Ez is egy nagyon érdekes dolog, különösen, ahol vegyesek a családok, ők mit örökítenek át, hogyan ötvözik a különböző szokásokat” – szólt a programról Bakosné Mikula Edit, a Vécsey utcai fiókkönyvtár vezetője.

Idén csak az online térben láthatják a Mézeskalács Varázs című hagyományos kiállítást. A bemutatott darabokat a fotózás után jóízűen elfogyaszthatja készítője. A Könyvtári Manó Postaládája viszont egy vadonatúj kínálat. A manók, akik sokat olvasnak, segítenek a gyerekeknek érdeklődésüknek megfelelő könyvet ajánlani. De a központi könyvtár YouTube-csatornáján szintén szerepel a Heti Könyvajánló sorozat.