Kánikula elé nézünk ezen a héten - Ügyeljenek a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre!

A napi középhőmérséklet térségünkben 25 °C felett alakul, még most is sárga figyelmeztetés van megyénkre! Délutánonként, a legmelegebb órákban 32-36 fokot mérhetünk majd kedden és szerdán is.


Folytatódik a kánikula; így érdemes figyelemmel kísérni az időjárás jelentéseket, előrejelzéseket, valamint a figyelmeztetéseket is. Kósa Árpád polgármesteri kabinetvezető kiemelte:

„Nyíregyháza városában minden évben figyelünk arra, hogy nagy meleg idején az idősek és a rászorulók segítséget kapjanak a várostól. Idén is így van ez – a vörös kód riasztás azt is jelenti, hogy a különböző szociális intézményeket nyitva tartjuk, tehát akik igénylik, azok igénybe vehetik a szolgáltatásokat vagy egész egyszerűen csak bemehetnek hűsölni. Ahogy az előző években, maga a polgármester úr is figyelemmel kíséri az időjárás alakulását, és amennyiben érzékeljük, persze a törvényi szabályozásnak megfelelően, gondolkodunk vízosztáson is! Volt ilyen tavaly is, de idén ilyen akkor lesz, ha legalább mondjuk 3 napon keresztül tart ez a fajta nagy meleg – természetesen akkor az intézkedés is életbe lép.”

A nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérik, hogy fokozott óvatossággal vezessenek. Emellett arra kérik a lakosságot, hogy a következő napokban ügyeljenek a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, és lehetőség szerint a legmelegebb órákban, azaz 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a tűző napon. Nyíregyházán a NYÍRVV Nonprofit Kft. az idei évben is felállított két párakaput a Kossuth téren, a szerkezetek hideg vizet porlasztanak, és felfrissülést jelentenek mindazok számára, akik átsétálnak alattuk. A tartós melegben a bőr védelméről sem szabad megfeledkezni – naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni.

Dér Vivien