Kampányellenőrzés az egészségért

A körzeti védőnő vizsgálja az egyik tanácsadásra érkezett kislány haját. Azt nézi, nincs-e élősködő a hajtöveknél. Nyíregyházán az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság védőnői egy évben háromszor, áprilisban, szeptemberben és januárban végeznek átfogó kampányellenőrzést az óvodákban és iskolákban annak érdekében, hogy kiszűrjék a fertőzött gyerekeket. A szakemberek szerint ugyanis rendszeres probléma az, hogy a fejtetű megjelenik a gyermekközösségekben. Tévhit az, hogy a tetű kizárólag koszos, elhanyagolt környezetben jelenik meg. Az apró élősködők kifejezetten szeretik a tiszta, dús, hosszú hajat, ahol kedvükre elbújhatnak.

 

Serkét kell keresni

 

Hegedűs Zoltánné, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság védőnője elmondta, a tetűt nagyon nehezen lehet észrevenni, mert nagyon pici állatka, 2-5 milliméter közötti. Serkéket rak le, amelyek kicsi, fehér korpa-szerű képződmények, és nem jönnek le a hajról, ha valaki megmozgatja őket, mereven odaragadnak. A védőnő hozzátette, általában a hajtőhöz közel, fél centire helyezkednek el. A tetű jelenlétére a vakarózás is felhívhatja a figyelmet, hiszen amikor a tetű csíp, az viszket, és nyomot hagy, bizonyos esetekben pedig allergiás reakciókat is kiválthat.

 

Irtani kell a tetűt

 

Amennyiben a védőnők tetűt találnak egy közösségbe járó gyermek fején, értesítik a szülőket, akiknek kötelességük a tetűirtást elvégezni és erről tájékoztatni a védőnőket. Gyógyszertárban különböző, modern szerek állnak a fertőzöttek rendelkezésére, sőt olyat is lehet kapni, amely megakadályozza, hogy a későbbiek során se költözzenek vissza a hajba a pici élősködők. A szakember szerint jó szolgálatot tesznek ilyen esetben a sűrű, kifejezetten erre a célra előállított fésűk. Fontos, hogy fejtetvesség esetén az érintett egész családjában elvégezzék az irtást, és célszerű magas hőfokon kimosni az ágyneműket és a sapkákat is. Míg korábban azok a gyerekek, akiknél tetűt találtak, a fertőzés megszűnéséig nem járhattak közösségbe, jelenleg ilyen szabályozás nincs.

A gyerekek fejét nem csak a védőnőknek, hanem a szülőknek is rendszeresen vizsgálni kell. A védőnő azt tanácsolja, minden hajmosásnál érdemes átvizsgálni a gyerekek fejét és serke láttán megtenni a szükséges intézkedéseket.

ME.