Kadét kollégium – Szeptembertől 25 fővel indul a honvéd kollégium
Fotó: Illusztráció / Forrás: kadetprogram.hu

Újra lesz honvéd kollégium Nyíregyházán. A 2021. szeptember 1-től, 25 fővel induló kadét kollégium diákjai az egyetem területén kapnak térítésmentes elhelyezést. A program előnyei az ingyenes angol nyelvi képzés, az ösztöndíj, és a változatos honvédelmi programok mellett a különböző foglalkozások, versenyek és kirándulások, valamint a honvédelmi alapismeretek tanulása. Emellett pedig nagy hangsúlyt fektetnek a támogató közösség kialakítására is.

A kadétoknak a programban részvétel után sem lesz kötelező katonai pályát választaniuk, de ha a négy év alatt megszerették, akkor a honvédelmi alapismeretek érettségivel már egy jelentős lépést tehetnek az álmaik felé – fogalmazott Berkecz Gábor, a Honvédelmi Minisztérium köznevelési osztályvezetője, aki elmondta, Nyíregyháza ősi katonaváros, az elmúlt évszázadokban számos kiváló katonát adott a honvédségnek, azt megelőzően pedig a császári és királyi ezredeknek. Ez pedig önmagában is feljogosítja arra a várost, hogy egy honvéd kollégiumnak adjon otthont.

„Korábban volt ilyen intézmény a városban és úgy tudom, hogy nagyon nagy népszerűségnek örvendett. Ez a mostani kollégium hasonlít is az elődjére, meg nem is. Ez egy modern, 21. századi környezetben itt, a Nyíregyházi Egyetem területén kerül megalapításra, és ezen intézmény berkein belül fognak élni a diákok. Nagyon komoly együttműködést tervezünk kialakítani az egyetemmel, a sportlétesítmények, tantermek használatával, és nagyon fontos, hogy ezek a diákok a város iskoláiba járnak, a honvéd nevelést az egyetem honvéd kollégiumában fogják megkapni, de szervesen be fognak kapcsolódni Nyíregyháza társadalmi és kulturális életébe.”

Az osztályvezető hozzátette, mindenki számára nyitott lesz a kollégium, azonban fontos megjegyezni, hogy ezt követően sem kötelező a katonai pálya, a nevelés legfőbb célja, hogy a résztvevők felelős, hazaszerető magyar állampolgárok legyenek. Az idén megalakuló nyíregyházi Honvéd Kollégium nyílt napot tartott június 2-án, szerdán a Nyíregyházi Egyetemen, melyen nagy számban vettek részt az érdeklődő szülők és diákok, akik az általános iskolát befejezve Nyíregyházán folytatják a továbbtanulást – erről már dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának vezetője beszélt televíziónknak.

„Az a legfontosabb dolog, hogy egy honvédelmi kollégium keretei között a tanulmányaik mellett, amelyet a város iskoláiban folytatnak, a honvédelmi kollégium adta előnyök mellett vállalják azt, hogy egyfajta hazafias képzésben vesznek részt, amely az élet számos területén, katasztrófahelyzetben, akár közúti balesetnél is rendkívül hasznos képesség és tudás.”

A kollégiumban olyan embereket nevelnek és képeznek, akik a közösségért tenni akarnak. Annak, hogy a hazánkat és a közösségünket milyen formában szolgáljuk, az egyik ága lehet, hogy a képzésben résztvevők a későbbiekben katonai pályára lépnek – tette hozzá az ezredes.