Júniustól a magánorvosok is az EESZT-be töltik fel a betegek adatait
Júniustól a magánorvosok is az EESZT-be töltik fel a betegek adatait

Júniustól a magánorvosok is az Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) töltik fel betegeik egészségügyi adatait – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap kiemelve: minden egészségügyi szolgáltató érdeke a minél hatékonyabb és jobb ellátás.

A minisztérium közleménye szerint június 1-től a közfinanszírozott szolgáltatók után a már a magánegészségügyi szolgáltatóknál keletkezett adatok is megjelennek az EESZT rendszerében.

Ennek értelmében júniustól a magánorvosok által felírt e-receptek és az elvégzett ellátások, beavatkozások adatai is elérhetővé válnak az EESZT-ben.

A kezelőorvosoknak pedig hozzáférhetővé válnak a páciensek más intézményekben meglévő vizsgálati eredményei, gyógykezelési, gyógyszerelési és betegadatai.

A korszerű egészségügyi ellátás szempontjából elengedhetetlennek nevezték, hogy a betegadatok egy helyről elérhetőek legyenek minden kezelőorvosnak, függetlenül attól, hogy a szolgáltatásokat államilag finanszírozott vagy magánszolgáltatói rendszerben vették igénybe a páciensek.

Azt írták: a magánszolgáltató orvosok EESZT-hez csatlakozásával a kezelőorvosoknak több információ áll majd rendelkezésük a betegekről. Lekérdezhetik betegük gyógykezelési, gyógyszerelési és vizsgálati adatait, és láthatják a számára felírt és ki nem váltott gyógyszereket.

A rendszer használatával hozzáférhetővé válnak a páciensek más intézményben elvégzett vizsgálati eredményei is,

vagyis szükségtelenné válik az ellátási dokumentumok „utaztatása”.

Mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát: elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok sokkal pontosabb képet kapnak pácienseikről, ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a hatékonyabb gyógyítást. Az állampolgárok pedig egyre több, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos adatot követhetnek figyelemmel az EESZT lakossági portál felületén – közölték.

Ezen az állampolgároknak kialakított felületen bárki megtekintheti a saját, EESZT-be került egészségügyi információit. A portálon minden egészségügyi adat megtalálható, amelyeket az EESZT-hez csatlakozott intézmények 2017. november 1-jét követően feltöltöttek. Megtekinthetők például a zárójelentések, laborleletek, e-receptek, és értesítés is kérhető, ha valamilyen dokumentumot – beutalót, vényt, egyéb egészségügyi dokumentációt – rögzítenek a pácienssel kapcsolatban az EESZT-be – írták.

MTI