Június 10-én lesz az idei Ünnepi Könyvhét megnyitója Nyíregyházán, a Korzó előtti téren
Fotó: Szarka Lajos

Június 10-én lesz az idei Ünnepi Könyvhét megnyitója Nyíregyházán, a Korzó előtti téren. A vendégek között lesz Kertész Erzsi, Ugron Zsolna, illetve Vecsei H. Miklós is, de már csütörtökön, a könyvtárban mutatkoznak be a helyi szerzők. A felnőttek mellett jönnek a Kamasz Terasz fiataljai, és lesz amnesztia, ingyenes beiratkozás, retró könyvvásár, zene és játék is.

 

Nem ősszel, hanem megszokott idejében, júniusban zajlik idén az Ünnepi Könyvhét és vele együtt a Gyermekkönyvnapok. Szám szerint a 93., illetve a 21. A belvárosi bevásárlóközpont előtti tér ideális helyszínnek bizonyult korábban, így most is itt szervezik a programot. Író és olvasó emberek a hosszú kihagyás után Budapestre utaznak az országos megnyitóra, ezért pénteken lesz a nyíregyházi esemény, persze már a csütörtököt is az olvasásra szánják a könyvtárban. Hüse Lajos, Sipos László és Kováts Judit kötetbemutatójára kerül sor a délután folyamán. Az írónő három Magvetős kötete után jelenik meg a negyedik, éppen a könyvhétre. A Tátra gyermekei. Ahogy az író mondja, traumaregény, mely a 20. század történelmi sorsfordulóit dolgozza fel a kisember oldaláról.

„A Tátra gyermekei az előző, a Hazátlanok folytatása, és egy kísérleti műfajú regénynek mondhatom, mert 16 elfeledett Tátra mesét, legendát tartalmaz, amelyeknek különleges szerepe van a regényben, mégpedig, hogy segítsék a főhőst a múlt feldolgozásban. A traumákkal teli múltja feldolgozásában, mint a szülőföldről elűzés, a megveretés, a fogság, a horogkereszt borotválása a fejére. Ezeknek az emlékeknek az elviselésében és feldolgozásában” – szólt a napokban megjelenő negyedik könyvéről Kováts Judit.

Az érzelmi és értelmi intelligenciát is fejleszti az olvasás, azon túl, hogy gyarapítja a szókincset, erősíti a gondolkodást – mondja újra az alpolgármester, amikor a könyv, az olvasás mellett érvel.

„A nyomtatott könyvet nem helyettesítheti semmilyen digitális platform és formátum. Teljesen más a kettőnek az indíttatása, a hagyománya, és az abból szerezhető tudás. Én azt gondolom, hogy minél kisebb korban el kell kezdeni ezt a készséget kialakítani, és az, hogy a könyvtár az utóbbi években elég nagy erőt és energiát fektet arra, hogy ezt megtegye. Ha valaki jár a könyvtárban, vagy figyeli a híradásokat, akkor láthatja, hogy nagyon sok fejlesztés indult akár önerőből, akár az önkormányzat támogatásával, hogy azt a korosztályt megnyerje, mely könnyen megnyerhető az olvasás számára” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

 

A megnyitó előtti csütörtökön Bumberák Maja mesemondó tart foglalkozást, másnap a népszerű gyermekkönyvíró, Kertész Erzsi író-olvasó találkozóra várja a kicsinyeket és iskolásokat, hiszen az ünnepi esemény része a gyermekkönyvnapok jó néhány rendezvénye is.

„A megnyitója június 10-én, 14.30-kor lesz, és Ugron Zsolna József Attila-díjas író fogja megnyitni. Vendégünk lesz még Beck Zoltán zenész és Vecsei H. Miklós színművész, akik Kártyajáték című, érdekesnek ígérkező műsorukkal várják az érdeklődőket. Természetesen helyi írókat és költőket hívunk és várunk mindig. Kürti László legújabb kötetét fogjuk bemutatni a Korzó előtt. 2017-ben indult el a Kamasz Terasz, fiatal tehetséges írók, költők felkarolása. Nagy Zsuka költőt és Béres Tamás írót kértük meg arra, hogy segítsenek ebben. Most már hagyományos, hogy a Kamasz Teraszosok minden évben itt, az Ünnepi Könyvheti sátrunkban bemutatkoznak” – fogalmazott Tomasovszki Anita, a könyvtár igazgatója.

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából ismét amnesztiahetet és ingyenes beiratkozást hirdettek a könyvtárban. Június 11-én, szombaton, a hagyományok szerint folyóirat-bemutató lesz. A Szabolcs-szatmár-beregi Szemle, a Vörös Postakocsi és a Partium szerkesztői lépnek a közönség elé. Hétfőn a Magyar Könyvtárosok Egyesületének tagjai a szentendrei modell ügyében találkoznak majd a zárónapon, június 13-án. A hétvégén kötészeti bemutató, kézműves foglalkozás, papírszínház és népi játék is várja az Ünnepi Könyvhét vendégeit.

Kapcsolódó galéria

Ünnepi Könyvhét 2022 - beharangozó