Jubileumi rendezvénysorozat – Péntek este megnyílt a 20. VIDOR Fesztivál
Fotó: Szarka Lajos

Elkezdődött a 20. VIDOR Fesztivál. A jubileumi eseménysorozat péntek esti megnyitója után a nyíregyházi rockbanda, a Tortuga koncertezett. Idén 15 helyszínen közel 300 programot kínálnak a szervezők, melyek elsöprő többsége ingyenes. Így azok a Kossuth téri nagykoncertek is, melyek látogatásához regisztráció és védettségi igazolvány szükséges az érvényben lévő pandémiás szabályok miatt.

Egy jellemző képet rögzített munkatársunk a péntek esti VIDOR megnyitó idején: szivárvány Nyíregyháza felett. Amit eső előzött meg, így borús éggel indul a derű fesztiválja – de végre megkezdődhetett, ami korántsem volt biztos.

„A kultúra léleknemesítő ereje”

A művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében azt mondta, minden ünnep, amely kulturális eseményhez kapcsolódik, új dimenziókkal gazdagodott, hiszen mindaz, ami korábban természetes volt, a pandémiás bezártság idején elérhetetlenné vált. Így a járvány első három hullámának leküzdését követően talán a mi életünkben még sosem volt ekkora szükségünk a kultúra léleknemesítő erejére. – A virtuális térben töltött hosszú hónapokat követően a szabadság érzésével és örömével éljük meg az újraindulás kulturális eseményeit. Ezzel a várakozással és bizalommal nézünk most a jubileumi VIDOR Fesztivál programjai elé is – mondta dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár.

„Szükség van a feltöltődésre”

Dr. Fülöp Péter hozzátette, a VIDOR programkínálata igényes és magas színvonalú. Amit már nagyon vártunk – ezt már dr. Szabó Tünde mondta köszöntőjében. Az államtitkár, Nyíregyháza országgyűlési képviselője felidézte, nehéz időszakon vagyunk túl, szükség van a feltöltődésre, a kultúra megélésére, ami életünk része, s amire méltán lehetünk büszkék szűkebb hazánkban is, hiszen Nyíregyháza nagyon kultúraszerető és a városvezetés is elkötelezett emellett. – Nagyon fontos, hogy olyan méltó közeget adjunk a kultúra szereplőinek, és a nézőknek, a fiataloknak, a családoknak, idősebb korosztálynak, hogy mindenki megtalálja azt, amire vágyik.

Új helyszín a Szindbád

A méltó közeg – a nívós előadásokon túl – például az infrastruktúra fejlesztését is jelenti, ami idén is tetten érhető a kínálatban – hangsúlyozta megnyitójában dr. Kovács Ferenc polgármester. – Annak külön örülök, hogy újabb helyszíne van a VIDOR Fesztiválnak: a Szindbád, a volt HEMO. Az utóbbi időben szinte minden évben tudtunk egy újabb létesítményt felújítani. A szabadtéri színpad, a Bencs Villa most is helyszín és a Szindbád is nagyon szépen sikerült – mondta a polgármester.

Jelentős mecenatúra

Dr. Kovács Ferenc hozzátette, az önkormányzat idén sem maradt egyedül a pénzügyi háttér megteremtésében, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap mellett számos vállalkozás is az ügy mellé állt. A VIDOR Fesztivál főtámogatója továbbra is a Bige Holding Csoport, melynek elnöke, Bige László azt mondta, lokálpatriótának érzi magát és mindezt szívesen teszi. – Polgármester úrral megegyeztünk ezelőtt hat évvel, hogy öt éven keresztül évi 30 millió forinttal támogatom a fesztivált, hogy jó minőségben lehessen megtartani, önöknek megfelelően. Most már ez a hatodik alkalom, és lehetséges, hogy lesz hetedik, nyolcadik, vagy kilencedik is – mondta. Bige László kiemelte, minden korban voltak mecénások, s tudja, hogy például a kultúrát, sportot támogatni kell, amire cégcsoportjával az elmúlt öt és fél évben több mint 1 milliárd forintot áldozott Nyíregyházán.

Sikerült megszervezni

A főszervező Móricz Zsigmond Színház ügyvezetője – aki különböző minőségekben mind a húsz fesztiválnak tevékeny részese volt – kiemelte, tavaly a járvány kellős közepén kezdték válogatni a vidám előadásokat a versenyprogramhoz, amikor épp bezártak a színházak. – Ennek ellenére azzal a lelkesedéssel csináltuk, ahogy az elmúlt években, és azt éreztem, hogy valami talán változni fog, és ezt a fesztivált meg tudjuk rendezni úgy, ahogy szeretnénk – hangsúlyozta Kirják Róbert.

„Mi itt leszünk!”

Ez így is történt, a Kossuth téri karszalagos megoldást leszámítva, ami kötelező, járványügyi előírás. Így is sokan voltak kíváncsiak az egyre népszerűbb, névjegyét országos műsorokban is letevő Tortuga együttes koncertjére, melynek tagjai nyíregyháziként üzentek a helyi közönségnek: „Mi itt leszünk, nem megyünk innen sehová!”

Vigyük magunkkal a derűt

Ehhez ők is nagyban hozzájárultak, mint ahogy ahhoz is, amit minden szónok megfogalmazott: a szórakozás, öröm és derű legyen Nyíregyházán a meghatározó a következő napokban, töltődjünk fel és vigyük magunkkal egész évre ezt a vidámságot.