Jövő nyártól államilag elismert nyelvvizsgát lehet tenni magyar jelnyelvből

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének közleményéből derült ki, hogy 2021. július 1. után a magyar jelnyelvből államilag elismert nyelvvizsgát lehet tenni.

A Magyar Országgyűlés 2020. július 3-án ellenszavazat nélkül elfogadta a Magyar Jelnyelvről szóló törvény módosítását, ami a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) javaslatára lett benyújtva.

A SINOSZ szerette volna a jelnyelvet magasabb szintre emelni, ezért kezdeményezte a jelnyelvi törvény módosítását. A törvénymódosítás fontos dolgokat határoz meg:

  • 2021. július 01 után a magyar jelnyelvből államilag elismert nyelvvizsgát lehet tenni
  • törvényi szinten leírja az anyanyelvi jelnyelvhasználó, jelnyelvi tolmács, jelnyelvi tolmácsszolgáltatás, valamint a siket jelnyelvi tolmács fogalmát és ezáltal lehetővé válik egy új szakma megszületése
  • az egészségügyben végzett tolmácsolások elszámolhatóak lesznek, ennek költségét az állam vállalja
  • a törvény rögzíti, hogy létre kell hozni a Jelnyelvoktatói Névjegyzéket, hogy csak olyan szakemberek oktathassák a magyar jelnyelvet, akik megfelelő képesítéssel rendelkeznek.

„20 éven át következetesen építette a SINOSZ a jelnyelvet és teremtette meg az alapját egy olyan jövőnek, amelyre igazán büszkék lehetünk. Több, mint 40 siket jelnyelvoktatót képeztünk ki, közülük 10 fő egyetemi szakirányú továbbképzés keretében jelnyelvoktatói diplomát szerzett a SINOSZ szervezésében és közreműködésében”- írják közleményükben.

Az államilag elismert nyelvvizsga alapvető feltételei készen állnak, de a megvalósításig még sok feladat lesz vele.

 

Forrás: eduline.hu