Utolsó simítások a felvételiben: minden, amit a közelgő határidő előtt tudni kell

Július 9-én ér véget a tavaszi ügyintézési időszak, ami azt jelenti, hogy már csak egy hetetek van az utolsó simításokra. Az eduline.hu összegyűjtött minden tudnivalót egy helyen.

A februári jelentkezési határidő után a hiányzó dokumentumok, igazolások és papírok pótlásával, az adataitok rögzítésével és a felállított sorrend módosításával foglalkozhattatok - mindezekre csütörtökig, július 9-ig van idő. Most még van idő bepótolni az elmaradásaitokat, ha pedig már mindenen túl vagytok, érdemes átnézni még egyszer, nehogy egy apró formaságon csússzon el a jelentkezésetek.

Hiánypótlás

Nem minden esetben kaptok levelet hiánypótlásról, ha június 25-ig nem érkezett felszólítás, akkor már nem is fog. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem is kell már semmit feltöltenetek, ugyanis a többletpontokat igazoló dokumentumokra például nektek kell gondolni. Az Oktatási Hivatal azt tudja csak figyelembe venni az elbírálás során, amit feltöltöttetek, tehát amennyiben a hiányokat nem pótoljátok határidőig, az szélsőséges esetben akár jelentkezésetek törlésével is végződhet. Ezen kívül az egyetemeknek is lehetnek speciális kérései a felvételi során, amiről korábban már részletesen beszámoltunk nektek.

A dokumentumok feltöltésénél figyelnetek kell a részletekre, hivatalosan A/4-es, fekete-fehér lemásolt, szkennelt vagy lefényképezett fájlokat kérnek, ami jpg vagy pdf formátumú. Fontos, hogy minden adat jól kivehető legyen rajta, az egész dokumentum látszódjon, és a nevetek is jól kivehető legyen rajta. A véglegesítés előtt a Dokumentumok menüpont alatt tudjátok ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a feltöltésetekkel, nem maradt-e le az utolsó oldal vagy véletlenül nem lett-e homályos a kép.

A 2003. január 1-je után megszerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványokat, valamint 2006. január 1-je után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítványokat nem kell külön feltölteni, ugyanis ezeket központi rendszerekből tudják hitelesíteni. Ezzel szemben kötelező beküldeni az ez előtti érettségiket, a középiskolai bizonyítványotokat, és ha van felsőfokú okteveleteket is, a felvételi eljárás kiegészítő díjának igazolását, érettségi vizsgatárgy megfeleltetési kérelmét vagy felsőfokú tanulmányok igazolását is.

Akik a felvételi évében külföldi érettségit vagy felsőfokú oklevelet szereztek, azoknak minderre július 9-e helyett 15-ig van idejük.

Adatok rögzítése

Hogyha találtok hibát a személyes adataitokban, illetve ha valamilyen változás történt a jelentkezés óta – elköltöztetek, esetleg megváltozott a nevetek stb. – azokat mindenképpen ki kell javítanotok, ugyanis ezek az apróságok nagyon fontosak, nehogy emiatt ne vehessetek részt az eljárásban.

Ezen kívül ellenőrizzétek le mindig, hogy elmentettétek-e a változtatásokat a Felvin, ugyanis e nélkül nem rögzítik semmilyen módosításotokat.

Sorrendmódosítás

Az iskolák sorrendjén egyszer van lehetőségetek módosítani, de csakis azokat variálhatjátok, amiket már megjelöltetek, teljesen újat nem adhattok hozzá. Arra viszont van lehetőségetek, hogy a már korábban kiválasztott képzés finanszírozási párját hozzáadjátok a listátokhoz. Viszont gondoljátok át a műveletet, ugyanis egy szak esetében azonnal oda tudjátok rakni, ahova szeretnétek a sorrenben, viszont, ha ezt több szak esetében is megtennétek, az időbe telhet. Amíg nem jelenik meg a listátokon, addig sorrendet sem tudtok módosítani, szóval ezzel a feldolgozási idővel pluszban számolnotok kell ilyen közel a határidőhöz. Ne hagyjátok az utolsó pillanatra!

A módosítást a Sorrendmódosítás menüpont alatt tudjátok megtenni, a szakok mellett megjelenő nyilakkal tudjátok elrendezni az egyetemeket. A mentés gombra kattintva tudjátok elküldeni a kérelmet, utána viszont már nem tudtok változtatni a döntéseteken. A folyamatot a Kérelmeknél tudjátok végig követni. Nem kell megijednetek, egészen a jóváhagyásig, a régi sorrendet fogjátok látni, de ahogy elfogadták a kérelmetek, a végleges sorrend automatikusan megjelenik.

A Felvi hangsúlyozza, hogy csak akkor érdemes módosítani a sorrenden, ha meggondoltátok magatokat azzal kapcsolatban, melyik képzésre szeretnétek a leginkább menni. Illetve még akkor az állami hátrébb van, mint a fizetős, mivel úgyis oda vesznek fel titeket, ahol először elértétek a ponthatárt. Sok esetben nem érdemes változtatnotok a korábban felállított sorrenden, a szakok visszavonása is csak néhány esetben tanácsos.

A felvételi ponthatárokat várhatóan július 23-án hirdetik ki, ami azt jelenti, hogy aznap kiderül, felvettek-e valamelyik egyetemre. Ezután augusztus 5-ig mindenkinek elküldenek egy úgynevezett besorolási döntésről szóló határozatot, amit a Felviről tudtok letölteni. Ebben állapítják meg melyik szak esetében értétek el a szükséges ponthatárt.

Ha bajba kerültök a módosítás és az ügyintézés alatt, akkor van egy jó hírünk: a július 9-i dokumentumpótlási és sorrendmódosítási határidő miatt ezen a hétvégén ügyeletet tart a Felvi Ügyfélszolgálata. Július 4-5-én, szombaton és vasárnap 8 és 16 óra között tudjátok őket keresni a felvételivel kapcsolatban telefonon vagy emailben.

 

Forrás: eduline.hu