Jövő héten a zene fővárosa lesz Nyíregyháza

Hamarosan megrendezésre kerül a XII. Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus. (Megjelent a Nyíregyházi Napló augusztus 10-ei számában.)


Augusztus 15. és 21. között ad otthont Nyíregyháza a XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválnak és Karvezetői Mesterkurzusnak, amelyen 12 nemzet képviselője vesz majd részt. 7 nap alatt tucatnyi helyszínen 600 énekes hangja csendül fel. A Kiváló Fesztivállá minősített esemény vendégeiről és a program már ismert részleteiről most lapunk hasábjain is beszámolunk.

Programok

2018. augusztus 15., szerda
20.00 Karvezetői Mesterkurzus nyitó hangversenye – A Nyíregyházi Cantemus Kórus és a Nyíregyházi Rotary Club szervezésében jótékonysági koncert a Jósa András kórház Geriátria Osztálya javára (Római Katolikus Templom)

2018. augusztus 16., csütörtök
16.00 Nyíregyházi Zsinagóga – San Juan Akadémiai Kórus (Argentína), Nieuw Amsterdams Gyermekkar (Hollandia), Voces Kamarakórus (Szlovákia), Napsugár Gyermekkar
20.00 Ünnepi Nyitóhangverseny – A Nyíregyházi Cantemus Kórus énekkarai bemutatkoznak

2018. augusztus 17., péntek
11.00 A Megye napja – Megyeháza Díszterme – Hail Mary the Queen Gyermekkar (Fülöp-szigetek), Stel¬len¬bosch Egyetemi Kórus (Dél-Afrika)
18.00 Fesztivál hangversenyek vidéken
19.00 Nyíregyháza (koncert) – Kodály terem – Hail Mary the Queen Gyermekkar (Fülöp-szigetek), Stellenbosch Egyetemi Kórus (Dél-Afrika)

2018. augusztus 18., szombat
Délután Fesztivál hangversenyek vidéken
20.00 Folklór est – Nyíregyháza, Kossuth tér

2018. augusztus 19., vasárnap
10.00 Minősítő verseny nemzetközi zsűri bevonásával
19.00 V4 kórusok hangversenye – Kodály terem – Technik Akademic Vegyeskar (Szlovákia), Vox Iuvenalis Kórus (Csehország), Puellae Orantes Leánykar (Lengyelország), Cantemus Gyermekkar (Nyíregyháza), Technik Akademic Mixed Choir (Szlovákia), Vox Iuvenalis Choir (Csehország), Puellae Orantes Girls Choirn (Lengyelország), Cantemus Children’s Choir (Nyíregyháza)
Délután Fesztivál hangversenyek vidéken

2018. augusztus 20., hétfő
19.30 Gálakoncert a Continental Arénában

2018. augusztus 21., kedd
18.00 Karvezetői Mesterkurzus záróhangversenye – Kodály terem
(Bővebb információ: nyiregyhaza.hu, cantemus.hu)

SAN JUAN AKADÉMIAI KÓRUS
(Argentína)


Az énekkar turnézott az Egyesült Államokban, Peruban, Kolumbiában, Mexikóban, Brazíliában és Európa számos országában. Jelentős szerepet vállalnak a hagyományos argentin zene és a klasszikus kórusmuzsika életben tartásában és terjesztésében, s munkájuknak köszönhetően kivívták és élvezik San Juan város és szűkebb pátriájuk elismerését és nagyrabecsülését.

DONGHUA EGYETEMI KÓRUS
(Kína)


A Donghua Egyetemi Kórus aktív résztvevője a szűkebb hazájában rendezett helyi és nemzetközi kulturális és sporteseményeknek. Gyakran énekelnek megnyitókon és kórusfesztiválokon, ahol a közönséget fiatalos lendületükkel és magas színvonalú énektechnikájukkal gyönyörködtetik.

FÉNY GYERMEKKAR
(Japán)


Jelenleg 3–18 év közötti gyermekek az énekkar tagjai, mintegy százan. A Tokió melletti Tokorozawában élnek, és a városi iskolákban tanulnak. Fogadtak már magyar, belga, bolgár, koreai, lett, orosz és lengyel énekkarokat, s énekeltek velük közös hangversenyeken, ami jelentős mértékben tágította a gyermekek világlátását.

HAIL MARY THE QUEEN GYERMEKKAR
(Fülöp-szigetek)


A Hail Mary the Queen Gyermekkar 1999-ben alakult a Fülöp-szigeteki Quezon városában a Szeplőtelen Fogantatás Székesegyház kórusaként. 2001-ben váltak koncertkórussá. Énekeltek diplomáciai összejöveteleken a Malacanan Palotában, majd turnéztak az Egyesült Államokban, felléptek Disneylandben is. 2015-ben Ferenc pápának énekeltek az ifjúsági találkozó alkalmából.

KISPESTI VEGYESKAR – GYÖNGYVIRÁG
(Budapest)


A kórus zenei repertoárja kiterjed majd minden korszak zenei stílusára a gregorián dallamoktól a jazz világáig. Az elmúlt 47 évben a számos magyar és külföldi versenyen, fesztiválon, valamint kórustalálkozón vettek részt hazánkban és Európában egyaránt.

MELODIYA GYERMEKKAR
(Oroszország)


Az énekkar rendszeresen ad koncerteket neves moszkvai hangversenytermekben, több országos és nemzetközi díjat nyert. Szívesen énekelnek népzenei ihletésű műveket és népdal-feldolgozásokat orosz, magyar és horvát szerzőktől, egyházi műveket és kortárs szerzők műveit is.

NIEUW AMSTERDAMS GYERMEKKAR
(Hollandia)


A Nieuw Amsterdam Gyermek- és Ifjúsági Kórus (NVA) a Caro Kindt által 2009-ben alapított Új Amszterdami Kórusiskola egyik énekkara. A kórusiskola énekkarai több nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek. Többször jártak már a nyíregyházi Cantemus Fesztiválon. Az NVA kórusai gyakran láthatók és hallhatók a holland nemzeti médiában.

PILGRIM GYERMEKKAR
(Dél-Korea)


A Pilgrim Gyermekkar 2001-ben alakult a Pilgrim Mission Zeneház (PMCC) égisze alatt. 10–17 éves diákokkal dolgoznak keresztény szellemiségben. A PMCC egyik küldetése, hogy tagjai Korea követeiként képviseljék hazájuk kultúráját és megismerjék másokét. Énekeltek már Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Franciaországban és Németországban.

RUTAFA KÓRUS
(Pécel)


A Rutafa Kórus a Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus részeként működik, mely 2003-ban, a Budapest melletti kisváros, Pécel néhány jó hangú gyermekéből alakult Szilá¬gyiné Szalai Zsuzsanna vezetésével. A kórus nem kötődik intézményrendszerhez, jellegzetessége, hogy rendkívül széles korosztályt ölel fel; családok, barátok énekelnek együtt. Napjainkban már három formációban működik az együttes, melyek közül most a Rutafa Kórus mutatkozik be. Repertoárjuk a középkori kórusmuzsikától a ma élő zeneszerzők műveiig terjed.

STELLENBOSCH EGYETEMI KÓRUS
(Dél-Afrika)


A Stellenbosch Egyetemi Kórus 2014 óta működik a Stellenbosch Egyetem Zeneművészeti Tanszékének égisze alatt. Innovatív előadásaik során szívesen énekelnek dél-afrikai kórusműveket, hazájukban már jól ismert és ifjabb, feltörekvő szerzőktől egyaránt. Zenéjüket szeretik más műfajok – vizuális művészet, tánc, költészet, elektronikus zene és dráma – elemeivel ötvözni.

LARK GYERMEKKAR
(Kína)


Az énekkar bejárta a világot, Észak-Amerikától Európán keresztül Ázsiáig számos helyen koncerteztek. A megalakulásuk óta eltelt 60 évben a kórus a Guangdong térség énekkari életében minta- és példaadó szerepet játszott és a világban méltóképpen képviseli a kínai kórusművészetet.

VOCES KAMARAKÓRUS
(Szlovákia)


A VOCES Kórus 2008-ban alakult Kassán. Tagjai amatőr énekesek, többségükben gyerekkoruk óta énekeltek gyerekkórusokban, később vegyeskarokban. A kórus repertoárja a reneszánsztól a kortárs művekig terjed, egyaránt szívesen énekelnek szakrális és világi műveket, magyar és külföldi szerzőktől.

TECHNIK AKADEMIC VEGYESKAR
(Szlovákia)


A Technik STU kórus 1956-ban alakult és a szlovák kórusélet meghatározó szereplője. Repertoárjukban egyházi zene, kortárs szerzemények, népdalok és oratórikus kompozíciók is találhatók. A pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen működő kórus több mint 20 országban lépett már fel szerte a világban.

VOX IUVENALIS KÓRUS
(Csehország)


1993-ban a brno-i Videnska utcában az ottani gimnázium végzős diákjainak egy csoportját a kóruséneklés szeretete arra sarkallta, hogy tanulmányaik befejezése után is együtt maradjanak és együtt énekeljenek. Ebből a kezdeményezésből született a Vox Iuvenalis Kórus: az „Ifjúság hangja”. Alapításuk óta hazájukban és külföldön is rendszeresen fellépnek, és ma már Csehország egyik legjobb ifjúsági együtteseként tartják őket számon.

PUELLAE ORANTES LEÁNYKAR
(Lengyelország)


A Puellae Orantes Leánykar az európai kórusok élvonalába tartozó együttesek egyike. 1985 óta működik a Tarnowi Székesegyház kórusaként. 25 nemzetközi versenygyőzelemmel büszkélkedhetnek. Hangfelvételeik is jelentős értéket képviselnek a kórusművészetben – CD-felvételeik között vannak Arany- és Platinalemezek, valamint a klasszikus zenei kategóriában egyedülállóként Platina DVD-felvétel is.