Jövő csütörtökig lehet fizetni a régi ötszáz forintossal, amely 1998 végén mutatkozott be
Jövő csütörtökig lehet fizetni a régi ötszáz forintossal, amely 1998 végén mutatkozott be

"Az új ötszázas mérete megegyezik a jegybank új bankjegysorozatának többi tagjáéval, azaz 154x70 milliméter. Az ötszáz forintos bankjegyen is megtalálható a rejtett kép, az illeszkedőjel, valamint a vakok és a csökkent látóképességűek számára a címlet felismerését segítő jelzés" - ezt még 1998. november 17-én közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI hírarchívuma szerint, ezzel beharangozva a korábbi, az idén véglegesen bevont Ady-portrés - lila színű - ötszázast leváltó akkor újnak számító bankjegyet.

Jön a búcsú

A Rákóczi-portrés ötszázas ugyanis 1998. december 1-jén jelent meg, több mint 20 év után, a jövő héten viszont véget ér a karrierje: október 31-ig lehet velük bárhol fizetni, azt követően három évig a bankok, posták adnak cserébe új ötszázast, a Magyar Nemzeti Bank pedig 2039. október 31-ig teszi meg ugyanezt.

Akinél még van régi ötszázas, annak érdemes jövő csütörtökig megválnia tőle, ha pedig egy-egy vásárlás során ilyet adnának neki vissza, esetleg megkérheti az eladót, hogy inkább az újat szeretné vagy apróban is kérheti. Fontos, hogy ezt a pénztárosok csak megtehetik, de nem kötelesek rá. Ahogy arra sem kötelesek, hogy jövó csütörtök után elfogadják a régi ötszázast. Ugyanakkor azt sem tiltja semmi, hogy elfogadják azokat. Tehát egy-egy kereskedő dönthet úgy, hogy a határidő lejártát követően is elfogadja a régi bankókat és intézkedik a cseréről.

Miben más?

A régi ötszázast leváltó új bankjegy egyébként tavaly mutatkozott be és idén februárban jelent meg a mindennapokban. Az új - Pálinkás György grafikusművész által tervezett - ötszázas annyiban megegyezik a régivel, hogy az első oldalán II. Rákóczi Ferenc portréja, a hátsón pedig a sárospataki vár látható.

Ugyanakkor új biztonsági elemeket kapott a bankjegy, ezek között vannak olyanok, amelyek segédeszközök nélkül is bárki számára elárulják, hogy valódi a bankjegy. Például a nyomtatott portré tükörképét ábrázoló vízjelkép az új bankjegyeken kiegészült a portrévízjel mellett elhelyezkedő, vízszintes 500 értékjelzéssel. A régi ötszázason lévőhöz képest markánsabb hologramot kapott az új bankó, amelynek bal szélén található hologramfólián II. Rákóczi Ferenc portréjának tükörképe látható. Az új ötszázason a számmal és betűvel írt értékjelzések jobban tapinthatóak. Emellett a bankjegy előoldalának közepén mozgatás hatására a színét változtató festékkel nyomtatott elem található. Ez a biztonsági elem az 500 forintos esetében egy vágtázó lovat ábrázoló motívum, amely mozgatás hatására liláról zöld színűre változik.

Különböző változatok

A jövő csütörtökön búcsúzó régi ötszázas 1998. cecember 1-jén debütáló első verziója után egyébként 2001 februárjában követte egy új sorozat, amelyre egy színváltó nyomat (OVI) került, majd 2009 áprilisában még egy sorozat került forgalomba.

Az 500-asból készült egy emlékbankjegy is, ami 2006. október 20-án jelent meg az 1956-os forradalom tiszteletére. Ezekre is vonatkozik a határidő, azaz jövő csütörtökig lehet velük bárhol fizetni.

 

napi.hu