Jól fejlődik a háború sújtotta Ukrajnából mentett, és a Nyíregyházi Állatpark gondozásába került kis oroszlán, Mázli
Fotó: Illusztráció

Jól fejlődik a háború sújtotta Ukrajnából mentett, és a Nyíregyházi Állatpark gondozásába került kis oroszlán, Mázli. A fiatal nőstény megfelelően gyarapszik, egyre izmosabb, és kezd átállni tejpótló tápszerről a hús fogyasztására. A gondozása egyelőre a park egyik dolgozójának otthonában történik, ahol már beilleszkedett a 3 tagú kutyafalkába. A végső cél pedig az, hogy az állatpark oroszlánfalkájába kerüljön be a kis jövevény.

A kelet-ukrajnai Melitopol állatkertjéből menekítettek ki kárpátaljai és kelet-ukrajnai magánszemélyek egy 9 hetes nőstény kis oroszlánt néhány héttel ezelőtt. A kis állatot először egy lelkes állatvédő ungvári család fogadta be, de világossá vált számukra, hogy ez hosszú távon nem lesz megoldás az állat számára, így megkeresték a Nyíregyházi Állatparkot. Az állat az általános állatorvosi vizsgálat és vakcinázás után a park egyik – nagymacskanevelésben tapasztalt – állatgondozójának otthonába került, hiszen eddig is emberek nevelték. Hétfőn a park munkatársai megvizsgálták és a soron következő vakcinával is ellátták a kis oroszlánt.

Egészen nagy már ez a kis oroszlán, 8,3 kg-os, ami megfelel a súlyának, jól fejlett, jól építi magára az izmokat, a kutyák nem is hagyják elpunnyadni, de a kutyáknak fontos szerepe van a szocializációban is, például két nap alatt megtanították arra, hogy hogyan kell inni tálból” – mondta el dr. Biácsi Alexandra, a Nyíregyházi Állatpark vezető állatorvosa.

A kölyök fő tápláléka egy ideig a tejpótló tápszer volt, de hamarosan megkezdődik az átszokatása a szilárd takarmányra is. A jelenleg 8 kg-os nagymacskát fokozatosan fogják majd visszavadítani és végső célunk az, hogy parkunk oroszlánfalkájának teljes jogú tagja legyen – adta hírül a Nyíregyházi Állatpark hivatalos közösségi oldalán.

Később ez semmilyen hatással sem lesz rá, az emberekhez közelebbi viszony fűzheti, és felismeri a mostani gondozóját. Fontos, hogy így kezdtük nevelni, cumiból, kézzel, és két hét alatt elértük, hogy tálból egyen, és a tejpótló tápszert is hamarosan elhagyjuk. A következő két hétben folyamatosan megismertetjük mindenféle hússal és csonttal, és a későbbi cél, hogy az állatpark oroszlánfalkájába kerüljön be” – tette hozzá a vezető állatorvos.

A teljes kifejlettséget hónapok múlva éri el az oroszlánkölyök, egyelőre még a bundája is foltos, még néhány tejfoga hiányzik is, de a súlyával és az állapotával is minden rendben van, és szépen fejlődik Mázli, az oroszlánkölyök.