Régi Magyarország Ízei – Rengeteg látogató volt vasárnap a Sóstói Múzeumfaluban

Rengetegen látogattak el a Sóstói Múzeumfalu gasztrorendezvényére vasárnap. A Régi Magyarország Ízei programon 22 csapat főzött a skanzenben és számtalan étel közül válogathattak a vendégek. A Sóstói Múzeumfalu csapata például egy különleges helyi desszertet is készített.

Igazán jó illatok fogadták a vendégeket vasárnap a Sóstói Múzeumfaluban. Ebben az üstben például pincepörkölt készült betyár módra, illetve pandúrszalonnával, lilahagymával és friss kenyérrel várták a látogatókat.

Az elkészítésnek nagyon egyszerű módja van, mert a lényege az egésznek, hogy előre bepácoljuk. A cigányok azt mondták, hogy akkor jó a tyúk, mikor két napig van a trágya tövében, akkor érlelődik és attól finom. Ezt nem tudjuk megoldani, ezért előre bepácoljuk, az egész hús átveszi a pác ízét, ez azért is kell, mert ha a helyszínen fűszerezzük, akkor koránt sincs ilyen íze. Egy egyszerű pácolás a lényege tehát, talán nem is lehet már ezt titoknak nevezni” – mesélte az étel készítéséről Nyíri Gyula főbetyár.

Különleges árparagu

A múzeumfalu összes portáján készült valami étel, az Árpád-kori településrészében például egy korhű ételt készítettek a hagyományőrzők.

Árparagut készítünk, a korszakban jelenlévő alapanyagokból főzünk, tehát van benne zöldfűszer, gyökérzöldség, illetve árpa. Ezek vannak összefőzve némi hússal és véleményünk szerint ez egy nagyon tartalmas egytálétel” – mesélte Kecskés Csaba, a hagyományőrzők vezetője.

Desszertre gólyafos

Természetesen a desszertekre is gondoltak a szervezők, sütöttek például csörögét, tirpák süteményeket, illetve egy igazi helyi érdekességet is megkóstolhattak a látogatók.

Krumplilángos készül vagy platós lángos, illetve gólyafos. Amit ördögpirulának vagy egérkének is neveznek. Sokan azt hiszik, hogy meg van égetve, de nem, csak porcukros kakaóporba kell forgatni. Egyébként egy sűrű palacsinta ez a gólyafos, tejföl, szódabikarbóna van benne, forró olajban kisül és ilyen kis egérke vagy kerek formára formázzuk. A platós lángost pedig szilvalekvárral kínáljuk, amit mi főztünk itt, és tejföllel lehet enni” – mondta Oláhné Katalin, a Sóstói Múzeumfalu területőre, miközben készítette az ételeket.

A már többször is emlegetett gólyafost, ezt a nem túl szép és furcsa nevű süteményt szinte minden rendezvényen megkóstoltatják a látogatókkal, ez már hagyománynak számít a múzeumfaluban.

Különleges gasztroélmények

A Régi Magyarország Ízei programon összesen 22 csapat sütött, főzött vasárnap, hogy a rengeteg érdeklődőt ki tudják szolgálni. A vendégek a 10 órai kapunyitás után folyamatosan érkeztek, 11 óra körül pedig már hosszú sorokban álltak a bejáratnál.

A tavalyi év folyamán, egy pandémiát követően rengetegen jöttek el és szinte alig volt elég az ételünk. Idén most rengeteg étellel készültünk, viszont túlkínálat is van a gasztrofesztiválokból. Reméljük azt, hogy egy ilyen helyen, mint a Sóstói Múzeumfalu, talán a miliője is jobban megragadja a vendégeket és ezért kedveltebbek vagyunk, mint mondjuk egy focipálya” – nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Óriási választék

Töltött káposzta számtalan módon készült a skanzenben, de csülökpörkölt, csülkös pacal, kötött tészta leves és egy nagy kedvenc, a karcagi birkapörkölt is szerepelt a kínálatban. A gyerekeket népi játszótér is várta, rengeteg család is részt vett a Régi Magyarország Ízei gasztrorendezvényen. A megnyitón Ágoston Ildikó kiemelte, ez a helyszín a legalkalmasabb egy ilyen fesztivál megszervezésére, a csapatoknak köszönhetően valóban megismerhették a régi ízeket a látogatók.

Ennek a rendezvénynek egy másik fontos célja a közösség összetartása és a hagyományok ápolása. A legfontosabb a tárgyi népművészet, a táncos népi kultúra és az ízeken keresztül a népi gasztronómia. Ez az esemény ezeket jeleníti meg leginkább” – tette hozzá Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő.

Népszerű a skanzen

A Sóstói Múzeumfalu igazán kedvelt a látogatók körében, ez a harmadik legnépszerűbb úti cél Nyíregyházán. A számok is ezt igazolják: idén augusztusra már csaknem 82 ezren keresték fel a skanzent, tavaly egész évben 70 ezer volt a látogatók száma. A vasárnapi Régi Magyarország Ízei rendezvény csak tovább erősíti majd ezt a statisztikát.

Kapcsolódó galéria

Régi Magyarország Ízei 2022