Jogerős döntést hozott a bíróság a polgármester ügyében
Fotó: Illusztráció

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2020. november 18-án 3 év börtönbüntetésre enyhítette a B.R. vádlottal szemben csalás bűntette, csalás bűntettének kísérlete, zsarolás bűntette és 3 rendbeli uzsorabűncselekmény bűntette miatt első fokon kiszabott 3 év 6 hónap börtönbüntetést.  Emellett a bíróság 4 évre eltiltotta a vádlottat a közügyek gyakorlásától és vele szemben 455.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2014-től egy szabolcsi település polgármestereként kihasználta nehéz anyagi körülmények között élő lakosok helyzetét, és több személynek úgy adott pénzt hitelre, hogy havi 50 % kamattal megnövelt összeget kért vissza. Mivel a havi jövedelmüket az adósok teljes egészében ezen hitel visszafizetésére költötték, élelmiszert már csak a vádlott családja érdekeltségébe tartozó boltból tudtak vásárolni hitelre, ami tovább növelte tartozásukat. A vádlott ezzel a sértetteket és családtagjaikat súlyos nélkülözésnek tette ki. 
A férfi kihasználta azt is, hogy a helyi lakosság nagyrészt nincs tisztában az ingatlan adásvétel jogi szabályozásával és 2015-ben egy ingatlant úgy kínált eladásra, mintha arra feljogosították volna a ház valódi tulajdonosai. Az ingatlan megvételére jelentkezett egy házaspár, akik megállapodtak vele a ház adásvételéről úgy, hogy a 650.000 forintos vételárat havi 50.000 forint összegekben törlesztik le. Ezután a pár beköltözött az ingatlanba, elkezdte a vételár részletekben történő fizetését. Néhány hónap múlva a pár ideiglenesen elköltözött a faluból, ekkor az ingatlan vételárából már 540.000 forintot kifizetett a vádlottnak. Mikor kiköltöztek, a vádlott az ingatlant újból eladta 600.000 forintért egy helyi asszonynak, aki annak megfizetését szintén részletekben vállalta. Mikor a házaspár vissza akart költözni az ingatlanba, a vádlott közölte velük, hogy azt időközben már másnak adta el, aki be is költözött a házba.  

2017. február 7-én az esti órákban a vádlott megjelent az asszonynál, akitől korábbi tartozását és az ingatlan adásvételéből származó elmaradt törlesztőrészletek, kamatok kifizetését követelte összesen 105.000 forint összegben. Az asszony ekkora összeggel nem rendelkezett, azonban a férfi élet és testi épség elleni fenyegetésének hatására, félelmében átadta neki a nála lévő 25.000 forintot. 
A törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletében kiszabott börtönbüntetés enyhítésekor figyelembe vette, hogy a bűncselekmény elkövetése óta hosszabb idő telt el és ez az időmúlás nem róható a vádlott terhére.

Az ítélet jogerős.

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék