Jó évet zárt az autópiac, több mint 116 ezer új személygépjárművet helyeztek forgalomba

 

A magas átlagéletkor oka, hogy a válság után összezuhant az autópiac, az utakon futó kocsik többségét még a válság előtt, hitelre vásárolták. Viszont évről évre egyre nő az adás-vételek száma. A használt autók piacán jelentős élénkülés volt 2017-ben. Összesen 687 ezer darab használt autó cserélt gazdát hazánkban tavaly – ebből 155 ezret külföldről hoztak be és helyeztek forgalomba. Ezek átlagéletkora 12 év fölött van.

A használt gépjárművek piacán a 6-8 éves autók iránt volt a legnagyobb kereslet.

A trend azonban változott.

Míg évekkel ezelőtt a diesel-es járműveket keresték a vevők, most már inkább a benzines autók találnak hamarabb gazdára.

Tavaly 20,4 százalékos volt a növekedés a 2016-os helyzethez képest a magyar újautó-piacon.

Több mint 116 ezer személygépjárművet helyeztek forgalomba – két éve ez a szám még mindössze 77 ezer volt. Folytatódott a magánvásárlók visszatérése az autópiacra, amit jelez, hogy hosszú idő után először lépte át a 40 százalékot az arányuk a jogi személyekkel szemben. Az ágazati szakemberek szerint az autópiac masszívan kétszámjegyű növekedése nem folytatódik idén. Körülbelül 7,5 százalékos bővülésre számítanak, ami 125 ezer új autó eladását jelentené 2018-ban.

Egyébként a magyar autópiac 2003-ban volt a csúcson 208 ezer eladott autóval.

Elemzők szerint az ország lakossága és vásárlóereje alapján egy 140-150 ezres piac lenne reális. 2017-ban ismét Suzukiból kelt el a legtöbb, a képzeletbeli dobogó második fokán a Ford áll, a Škoda harmadik lett a márkák eladási listáján.

Az elektromos autók iránti kereslet öt év alatt a hatszorosára emelkedett a bővülő választék, töltő-infrastruktúra és az 1,5 millió forintos állami támogatás hatására.

Azonban a tisztán elektromos hajtású autók aránya az értékesítésben még így sem éri el az 1 százalékot, a teljes magyar autóállományt tekintve pedig az 1 ezreléket. Tavaly 749 tisztán elektromos és 463 konnektoros hibrid autót helyeztek forgalomba.


Dér Vivien