Jeles napok, népszokások! Ezek a népi hiedelmek fűződnek a februárhoz!

A február a népi kalendáriumban böjt előhava néven szerepel. 

Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. Ha ezen a napon jó idő van, akkor későn tavaszodik. Ha a medve kijön a barlangjából, és meglátja árnyékát (vagyis szép, napos idő van), akkor megijed tőle, és visszamegy aludni, amiből arra következtettek, hogy újra hideg lesz. Ha viszont nincs árnyéka, akkor kint marad, mert tudja, hogy ez a tél utolsó próbálkozása és hamarosan enyhül az idő

Február 3. Balázs napja. A szent legendája alapján mindenfajta torokbetegség gyógyítójának tartották. E napon volt szokásban az ún. Balázs-áldás vagy balázsolás, amikor a katolikus pap a gyermek álla alá két gyertyát tett keresztbe és imát mondott. Almát is szenteltek ilyenkor, abban a hitben, hogy a torokfájás ellen alkalmas gyógyszer.

Február 5. Ágota napja. A néphit szerint gonoszűző hagyománya van ennek a napnak. Ilyenkor körül kell söpörni a házat, hogy ezzel is kiűzzék a házi férgeket, bogarakat.

Február 6. Dóra, Dorottya napja. Időjárásjósló-nap. A hideget ez a nap tágítja, azaz enyhíti.

Február 10. Skolasztika napja. Termőnap. Ezen a napon szedik, gyűjtik az oltóágat, amivel beoltják majd a gyümölcsfákat.

Február 14. Bálint napja. Régen szerelmi praktikákat vetettek be ezen a napon a fiatal lányok a kiszemelt fiúk megszerzésére, vagy éppen arra, hogy megőrizzék szerelmeiket. Termésjósló napnak is tartják. Ha ezen a napon hideg, száraz az idő, akkor jó lesz a termés.

Február 16. Julianna napja. A néphit szerint ettől a naptól az idő melegebbre fordulását lehet várni.

Február 19. Zsuzsanna napja. Ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor közel a tavasz.

Február 22. Üszögös Szent Péter napja. Amilyen idő van ezen a napon, olyan lesz József napján is.

Február 24. Mátyás napja. „Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál.”