Javában tart az év legvidámabb hete Nyíregyházán, a VIDOR Fesztivál
Fotó: Trifonov Éva

Napos délutánok és kellemes esti hőmérsékletek mellett, száraz időben folyik az idei VIDOR Fesztivál, a megszokott koreográfia szerint. Van utcarajz és élőszobor, bábszínház és tűzzsonglőr, fúvós fanfár, diszkó, Kossuth téri nagykoncert és színházi program versenyben és versenyen kívül. A szerdai híradóban a Fedák Sárit alakító Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, illetve a rapper, Ganxta Zolee szerepel.

A Babszem Jankóval indult a VIDOR keddi délutánja, és így lesz ez a következő napokban is. Aztán elhelyezkedett a brazil élőszobor, Luciano, hogy levegőt kapjon gázálarca alatt a világmindenség részére. Az Orlai Produkciós Iroda előadásával vendégeskedett a színházban Kern András és Hernádi Judit. A válaszfalak után este Horgas Eszter fuvolaművész zenekara, a Class Jazz Band és Falusi Mariann jött jazzdalokkal és világslágerekkel a Kossuth tér nagyszínpadán. De volt Vircsaft a Krúdy Kamarában, és megidézték Kölcseyt a Bencs Villában. Sorra megszólalnak majd a művészek. Most a Minden jegy elkelt című előadás főszereplője beszél az általa megidézett Fedák Sári történetéről, melyet egyenesen Kubik Annának írt Olt Tamás, és a győri színház felkérésére játszik, és játszott itt, a VIDOR-on is.

„Ezt a nagy sztárt, ezt a világsztárt két év börtönre ítélte a népbíróság, és egy kofferrel, a kitelepítésben halt meg. Elképesztő sors! Életében nem adatott meg neki, hogy helyére tegyék az ő történetét, és igazságot szolgáltassanak neki. Azt is tudjuk már, hogy ki miatt. Honti Hannának nagyon nagy szerepe volt ebben, aki egy levelet írt a Belügyminisztériumba, hogy ha visszahelyezik az Operettszínházba az őt megillető rangba Fedák Sárit, akkor ő felmond. Ez a levél is azóta került már felszínre. De sok egyéb is, és pontosan tudjuk, hogy nem úgy történt minden, ahogy tálalták és előadták. Az én szakmám, és én magam is – úgy gondolom, hogy – tartozom annyival ennek a nagy művésznek, hogy valamennyire igazságot szolgáltassunk neki” – fogalmazott az előadás kapcsán Kubik Anna Jászai-díjas színész, érdemes művész.

Az előzményekről és a folytatásról, erről a tragikomédiáról beszél meghatódva a művésznő az esti VIDOR magazinban, mely 20 óra 30 perckor kezdődik a Nyíregyházi Televízió műsorában.

A Kossuth téri nagyszínpadon lépett fel vasárnap este Ganxsta Zolee és a Kartel. A kemény fickó két művészember mellett nőtt fel, persze, hogy érdekelt, vajon Kossuth-díjas színésznő édesanyja, hogyan fogadta, hogy rapper lett a fia.

„Anyu meg apu ők mindig aranyosak és kedvesek voltak velem, és csak a legnagyobb tisztelet hangján beszélhetek róluk. Anyukám hála Istennek még mindig él, 94 elmúlt, nem akármilyen kor. Apu sajnos már elment, de azt gondolom, hogy mindkettővel nagyon jó kapcsolatot ápoltam és ápolok. Nyilván, amikor elkezdtem ezt a megőrülésemet csinálni, főleg ezekkel a periférikus műfajokkal, mint a punk, meg a horror rock, meg mindenbe belemásztam, akkor azt mondták, Zolika majd kinövi ezt, még 20 a Zolika, most már 30 a Zolika, de még kinövi. 40 a Zolika, ezt már nem növi ki. Zolika közben 56 lett, és nem nőtte ki. De azt gondolom, hogy apu, mielőtt elment, büszke lett rám, és anyu a mai napig büszke rám. Nekem fontos, hogy ha ők, a szüleim büszkék rám, akkor nagy baj nem lehet. A lányomról is ezt elmondhatom” – így mesélt a koncert előtt a zenész, Ganxsta Zolee.

Ganxsta Zolee története a pénteki Szieszta adásában szélesedik ki, természetesen egy kis Kartel muzsikával fűszerezve. Csütörtökön a VIDOR programjában a 39 lépcsőfok szerepel a nagyszínpadon, a Szegedi Nemzeti Színház előadásában. Este a Kossuth téri nagyszínpadon az Ivan and The Parazol után Mező Misi jön a Magna Cum Laude zenészeivel, de lesz délután bábszínház, bűvész és zsonglőr produkció is a Városháza előtt.

Kapcsolódó galéria

VIDOR hangulat - vasárnap este