Japánba indult a Cantemus – Az osakai Zeneakadémián is színpadra állnak

Szerda délután szállt fel a Cantemus Vegyeskar Japánba induló gépe. A  szigetországban 25 éve koncerteznek a Cantemus kóruscsalád tagjai, de a felnőttek – ebben a formációban – először énekelnek Szabó Soma vezetésével. Fellépnek majd katedrálisban, színházban, koncertteremben és az osakai Zeneakadémián is.

A Cantemus Vegyeskar 45 énekese, Szabó Soma Liszt-díjas karnagy vezetésével a felkelő nap országába – azaz Japánba - utazik. Július 3-án indultak a nagy útra és a tervek szerint július 18-án érkeznek vissza. Különösebben nem nagy szenzáció, hiszen a Cantemus kóruscsalád több együttese most már 25 éve gyakorlatilag minden évben koncertezik a szigetországban, mondhatni sokan közülünk „hazajárnak" a japánok közé – ezekkel az információkkal érkezett a kóruscsalád hivatalos levele szerkesztőségünkbe. Vannak a most indulók között, akik már sokadszor, mások először szállnak a japán gépre.

Dr. Szilágyi László kórustag elmondta:

Megtiszteltetés, hogy itt lehetek, hogy a kórus itt lehet, hogy eljutott idáig. Ez önmagában is egy megérkezés, ugyanakkor elindulunk, és egy hosszú út áll előttünk. Reméljük, hogy a legjobbat hozza a kórus, és ezt a barátságot, ami kialakult magyar - japán viszonylatban, azt sikerül ápolni és tovább erősíteni.

A Zrínyi Gimnázium történelem tanára, pszichológusa aggódva hagyta itt családját, nagyfiát és a kicsi Borbálát. A rutinos Marcsi szemét törölgeti. Két könnyezés között búcsúzkodik. Ő már tudja, hova megy, hiszen tizenévesen megfordult már japán hangversenytermekben. A monstre koncertek mellett a Kyoto Prince Hotel körszobáinak emlékét idézi. Nehéz szívvel hagyja itthon kislányát, de tudja, életre szóló élményben lesz része.

Kanálné Hostisóczki Mária kiemelte:

Én még egy jegygyűrűt is kaptam annak idején. Az egyik koncertet követő beszélgetés után - persze nem tudtam még akkor, 15 évesen beszélni, nem úgy volt még a nyelvtanulás. Elmondtuk, hogy mit tanultunk meg japánul, és ez nagyon tetszett a japánoknak, hogy vegyél nekem jegygyűrűt.

Tokyo, Osaka, Kioto és környéke a fogadóhely, műsoron pedig az európai kóruszene keresztmetszete a reneszánsztól a romantikán át, a kortárs művekig, különös tekintettel a hazai  kórusirodalomra, Kodály, Bárdos, Kocsár, Járdányi, vagy a legifjabbak közül Gyöngyösi Levente. Szeretettel, de nehézkes nyelven fogják megszólaltatni a japán műveket.

Szabó Soma Liszt-díjas karnagy elárulta:

Ez mindig lenyűgöző, a japán kultúrát, a japán emberek szokásait megismerni, fantasztikus más világ! Felemelő látni azt, hogy milyen jól is tudnak működni a dolgok, ha az emberek tisztelik egymást és komolyan veszik azt, amit csinálnak. Mindig nagyon tanulságos! Nekünk most az a feladatunk, hogy a magyar kultúrát népszerűsítsük és a vegyeskari repertoárt, ami eddig ismeretlen volt - legalábbis a Cantemus kórusok eddig nem mutatták meg Japánban -, azt most bemutassuk.

5 nagy koncert, kamarahangversenyek és workshopok, flasmob, illetve egy megjelenés várható a Kawasaki kórusfesztiválon. A szervezők nagy gonddal figyelnek a szabadidős programokra is. Kalandok és tradicionális kirándulások várnak a 21 és 69 év közötti kórustagokra.

A szerda délutáni repülős indulás után egy Dubaji átszállással csütörtök délután érkeznek Japánba a Cantemus Kórustagok, és másnap már énekelnek.

Jónéhány Billy Joel és ABBA ráadás után két hét múlva érkeznek vissza Nyíregyházára.

A Vegyeskartól érkező híreket, képeket és videókat a következő napokban megtalálják oldalunkon.