Januárban többek között a katonák és a rendőrök béremelése is folytatódik

 

Fontos a rendőrök megbecsülése

A kormány célja, hogy a rendőrök anyagi megbecsülése javuljon és a fiatalok számára is még vonzóbb legyen a rendvédelmi életpálya. Egy tízéves szolgálati viszonnyal és felsőfokú végzettséggel rendelkező főnyomozó 2015-ben 302 ezer forintot keresett, 2018. január elsejétől az illetménye meghaladja a 449 ezer forintot.

A középfokú végzettségű tiszthelyettesek esetében egy 15 éves szolgálati viszonnyal rendelkező járőrvezető 2015-ben 215 ezer forintot keresett, 2018-tól azonban már 320 ezer forintot keres majd havonta.

Az illetményemelésen felül januártól lehetővé válik a rendőri állomány fizetési fokozatban történő előresorolása. Ez azt jelenti, hogy azok a rendőrök, akik az új munkaköri rendszer szerinti előresoroláshoz szükséges feltételekkel rendelkeznek, további illetményemelésben részesülhetnek. A rendőrök fizetése átlagosan újabb 5 százalékkal nő, a béremelésre 14,4 milliárd forint áll rendelkezésre.

A katonák is többet kapnak januártól

Januártól a katonák bére is tovább emelkedik. Újabb 5 százalékkal nő illetményük. A honvédelmi vezetés számára – amint azt a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban is leszögezte:

A legfontosabb érték a katona, az ember, ezért kiemelt cél, hogy a hazát hivatásszerűen szolgálók számára biztos megélhetést és kiszámítható jövőképet biztosítson.

Ehhez – kormányzati döntés alapján – a tárca lépésről lépésre biztosít versenyképes fizetést a katonáknak. 2010-től számítva a végrehajtói állomány illetménye átlagosan bruttó 140 ezer forinttal emelkedett. A tisztek esetében ez az emelkedés bruttó 110 ezer forint, a közalkalmazotti állománycsoport esetében pedig közel bruttó 66 ezer forint. 2018-ban a gyermeket nevelő honvédelmi dolgozók támogatása is fontos szerepet kap, ezért 25%-kal emelkedik a tárca által biztosított nevelés és tanévkezdési támogatás. Előbbi összege így 20 ezer, utóbbié pedig 30 ezer forint lesz 2018-ban. Emellett ugyanúgy lesz ruházati költségtérítés és a munkába járás támogatása is megmarad.


Dér Vivien

Fotó: Internet