Jancsi papa menüt ajánl a karanténból – Lépésenként írja le a recepteket

A boltok polcairól az utóbbi hetekben nemcsak a kézfertőtlenítő és a vécépapír tűnt el, hanem az emberek bevásároltak élesztőből, cukorból, lisztből és tojásból is (rendesen). Már csak az a kérdés, mihez kezdjenek az alapanyagokkal. A nyíregyházi Iglai János bizonyítottan jól veszi az akadályokat: egy ilyen nem várt elzárás ideje alatt is finomságokat varázsol az asztalra, ötleteit pedig a közösségi portálon is megosztja.

Tirpák tarhonyaleves; rakott-töltött virslivarázs; tóparti tirpák árvagulyás; brassói aprópecsenye; resztelt csirkemáj almás krumplival; vagy éppen chilis bab – csak néhány a hobbiszakács sok száz étele közül.

A nyugdíj előtti felmentését töltő Iglai János napról napra olyan ételajánlatot állít össze saját Facebook-oldalán, amelyek a rendkívüli helyzetre tekintettel az otthon lévő, nem kurrens alapanyagokból is viszonylag gyorsan elkészíthetők, finomak és laktatóak, ráadásul már az ezekről készült fotók is ínycsiklandók, a receptek elolvasása pedig garantáltan jókedvet és vidámságot visz be az egyébként szürke hétköznapokba.

Kuktái is vannak

– Nekem a sütés-főzés lett az utóbbi években a hobbim. Korábban a városházán, illetve a kormányhivatalban dolgoztam, de már nyugdíj előtt állok, éppen a felmentési időmet töltöm, így még többet lehetek a konyhában. Évekkel ezelőtt elindítottam a Facebookon egy „blogot”, egy darabig „Vacsiötlet” volt a neve, aztán ahogy jöttek az unokák, „Jancsi papa és kiskuktái” néven futott, majd lett „Lakásétterem”, most pedig, hogy két hete önkéntes karanténban vagyok, és nincsenek itt az unokáim, „Jancsi papa menüajánlata a karanténból” címmel jelentkezem.

Lépésenként írja le a receptet

– Már legalább 300–350 étel receptjét feltöltöttem képekkel együtt a hírfolyamomba. Mivel kezdő szakácsok is lehetnek az olvasók között, lépésenként írom le az elkészítési módot, és a tálalásra is nagyon ügyelek. A magyaros konyha híve vagyok, de szeretek újítani, változtatni, még a legegyszerűbb ételeket is „felturbózom”. Legutóbb például a sült oldalas alá krumplilángost tettem. A főzés mellett a másik nagy szenvedélyem a horgászás, így halászlé és sült hal is sokszor kerül az asztalra, de vadételeket is szívesen készítek. Nekem a főzés kikapcsolódás, és a stresszt is segíti levezetni. Általában este megcsinálom a másnapi ebédet is, szeretek előre gondolkodni, de a fagyasztóba is mindig van eltéve. Csütörtökön törtem meg az önkéntes karanténomat, ki kellett mennem a boltba, de azon vagyok, hogy olyan ételeket mutassak be, amelyekhez az alapanyagnak minden háztartásban meg kell lenni.

A babgulyástól a bográcsos rizses csirkéig

Az unokáimnak mindig lapcsánkát kell készíteni, de természetesen nekem is vannak személyes kedvenceim: nyáron a bográcsos rizses csirke, a babgulyás marhahúsból füstölt csülökkel (bőven zöldségekkel, de tészta nélkül), a tárcsán sütött csirkecombfilé és/vagy tarja grillezett zöldségekkel. A konyhában pedig a borsóleves pulykanyakpörkölt alapon, a tejfölös krumplileves szalonna és kolbász alapon, no meg a vegyes húsleves, amit legalább négyféle húsból szoktam főzni.

Iglai Jánost joggal nevezhetnénk a város legismertebb hobbiszakácsának, hiszen százak követik receptjeit, amiből tervei szerint a jövőben egy szakácskönyv is készül majd. Addig azonban posztol a karanténból és már fejben készül a karácsonyi időszakra, amikor – mint már ahogyan teszi azt 15 éve – 60 adag halászlevet készít el ismerőseinek (ez persze eltörpül amellett, hogy a Kóstolja meg Magyarországot elnevezésű gasztronómiai rendezvényen kínált már 1256 darab kukoricás töltött káposztát is).