Isten kegyelmében bízik az új megyés püspök

– Meglepett a Nuncius úr telefonhívása, amelyben a Szentatya kinevezését közölte erre a hivatalra, csakúgy, mint az, amikor öt évvel ezelőtt az Egri Főegyházmegye segédpüspökévé neveztek ki. Ám éppen Ferenc pápa mondja: engedjük, hogy a Jóisten meglepjen bennünket... Nem saját erőmben, képességeimben bízom, hanem Istenben és az ő kegyelmében, hiszen segítségét eddig is megtapasztaltam – fogalmazott a kinevezett püspök.

 

Egyértelmű jelek

 

Palánki Ferenc 1964-ben született Balassagyarmaton, Csesztve községben nevelkedett. Balassagyarmaton érettségizett, majd a győri Műszaki Főiskolán szerzett diplomát. Üzemmérnökként dolgozott, majd 25 évesen jelentkezett az esztergomi papnevelő intézetbe. Igent mondtam a papi hivatásra, de azért folyton valamilyen kézzelfogható jelet kértem Istentől, ha nem akarja, hogy pap legyek. – Nagymarosról komppal keltünk át a Dunán az esztergomi felvételire, a lelkiatyám vitt autóval. S akkor azt kértem: ha nem a papság az én utam, akkor sodorja el a kompot a víz – nem sodorta el... No, akkor kapjunk defektet – nem kaptunk... Akkor ne vegyenek föl a szemináriumba – felvettek. No, akkor bukjak meg – életemben soha sehol nem voltam kitűnő tanuló, csak a papneveldében... Hát ilyen isteni jeleket kaptam az utam során. Végül 1994-ben szentelt pappá Paskai László bíboros úr az esztergomi bazilikában.

 

Papok és hívők között

 

– A lelkipásztori szolgálatban eltöltött 11 év után Vácott lettem a kispapok – ezáltal sok szabolcsi fiatal – spirituálisa, azaz lelki vezetője, de eközben sem szakadtam el a hívektől – emelte ki. Később a Központi Papnevelő Intézetben folytatta a munkát, 2010-től, amikor egri segédpüspökké nevezték ki. Ferenc pápával két alkalommal is találkozott, egy római konferencián és az országos ministráns bizottság elnökeként, egy 1700 fős zarándoklatot vezetve.

 

Fontos a hivatáskultúra

 

– Természetesen érzékelem a nehézséget több területen, fontos kérdés például a paphiány itt, Szabolcsban is. Mondhatnánk, annyi van, amennyit „megérdemlünk”, mert úgy látom, hívőhiány is van – fogalmaz Palánki Ferenc. – Több elkötelezett, keresztény-katolikus hívőre és családra van szükség, mely az egyház alapvető sejtje, s a hivatás bölcsője. Terjesztenünk kell a hivatáskultúrát, mely azt jelenti, hogy minden ember Istentől kapott meghívást. Ahogyan a hivatását megéli, teljesíti, az egyben meghívó erejű a többi ember számára, hogy ők is ismerjék fel hivatásukat, éljék meg a szeretetet.

 

A szeretet szerepe

 

Palánki püspök szerint mindenkinek van személyes feladata, amit csak ő tud megtenni. Ehhez szükséges, hogy felismerjük Isten akaratát és engedjük, hogy megtörténjen velünk. – Ez pedig nem más, mint beengedni az örök szeretetet az életünkbe, ami persze áldozattal, elköteleződéssel jár. – Sokan aggódnak az anyagias világban, pedig a boldogságot nemcsak a kényelem, az élvezet jelenti, hanem inkább a szeretet. Ennek a képességét kell kialakítanunk magunkban – vallja.

 

Megismerni az egyházmegyét

 

Palánki Ferenc a jövőt illetően azt mondta: noha a püspöki székhely Debrecenben van, elődje már kialakított egy vendégfogadásra is alkalmas helyet a társszékesegyház melletti plébánián, s ő tervei szerint minden héten ellátogat majd ide. Mindez persze nemcsak a várost, hanem az egész egyházmegyét jelenti, amit szeretne bejárni, megismerni. Ugyanakkor a testvéregyházak vezetőivel, képviselőivel is jó viszony kialakítására törekszik, folytatva az itt már létező ökumenikus hagyományokat. Palánki Ferenc megyés püspök ünnepélyes beiktatása november 14-én délelőtt fél 11-kor lesz Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban.

Tarczy Gyula

(Fotó: Trifonov Éva)