Ismét szenzáció a Nyíregyházi Állatparkban: makiikrek születtek és meg is mutatják magukat
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Igazi ritkaság, sárgaszakállas makiikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. A főemlősök a barna makik családjába tartoznak, és ott külön alfajt képviselnek. Az ikrek jól vannak, az 5 hetes kölyköket most anyjukba csimpaszkodva testközelből is meg lehet csodálni a felújított Trópusi házból nyíló makierdőben.

 

Különlegességgel próbálja lecsalogatni a fáról a makikat a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője, hogy megmutassa a sárgaszakállas makiikrek. A csöppségek 5 héttel ezelőtt látták meg a napvilágot. A kicsik már a Trópusi házból nyíló, újonnan kialakított makierdőben születtek, ahol a látogatók szinte testközelből is megtekinthetik őket. Kisebb családi kötelékekben élnek és csakis az anya gondozza a kicsiket. Mivel kínosan ügyelnek a tisztaságra, nemcsak a kicsik, de egymás bundáját is rendszeresen és közösen ápolják a csapattagok, mely a kicsikkel együtt már 8 tagot számlál. Négy alsó metsző- és két szemfoguk úgynevezett fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek, és azokkal távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket.

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta: „A Nyíregyházi Állatpark különlegessége, hogy szinte testközelből lehet megcsodálni az itt élő állatokat. Makik terén is nagy a repertoár. Az egyik legkülönlegesebb a mayotte-maki.  Egy nagyon szép tenyészcsapatunk van, akik minden évben gyönyörű utódokat szoktak produkálni, de most először ebben az évben ikreknek adtak életet. Az apróságok jól vannak. 130 napi vemhesség után jöttek napvilágra és most még idejük nagy részét anyjuk hátán töltik. Azt vettük észre, hogy a kis bátrabb már elkezdett ismerkedni a külvilággal. Alapvetően még anyatejjel táplálkoznak, de nemsokára elkezdenek lédús gyümölcsöket is fogyasztani.”

A sárgaszakállas makik természetes élőhelye Madagaszkár szigetétől mintegy 400 kilométerre, Mayotte-szigetén található, ezért mayotte-makiként is emlegetik őket. Mivel az élőhelyük elvesztése fenyegeti leginkább a fajt, ezért is fontos, hogy részt vegyenek az Európai Fajmegőrzési Programban. Mint minden makifélét, a mayotte-makikat is zárt tartási körülmények között, tervszerűen tenyésztik. Európában mindösszesen 43 egyedet tartanak állatkertekben, és az országban csak itt, a Nyíregyházi Állatparkban él tenyészcsapat ebből a ritka makifajból.