Ismét pályázhatnak a települések az Idősbarát Önkormányzat Díjra
Ismét pályázhatnak a települések az Idősbarát Önkormányzat Díjra

A települések már 17. alkalommal pályázhatnak az Idősbarát Önkormányzat Díjra, ami a szépkorúak iránti tiszteletet és megbecsülést fejezi ki. A díjra szeptember 10-ig pályázatnak azok a települések, amelyek célzott segítséget nyújtanak és különböző programokat szerveznek az időseknek. Beneda Attila, helyettes államtitkár elmondta, a társadalomnak nagy szüksége van arra a tapasztalatra, bölcsességre és építő erőre, amivel az idősek rendelkeznek.

Kecskeméten a szépkorúak soha sem unatkoznak. Kuli Józsefné, a Kecskeméti Hunyadivárosi Nyugdíjas Klub vezetője az M1 Család 20 című műsorában elmondta,

Kecskemét második alkalommal nyerte el az Idősbarát Önkormányzat címet.

Hozzátette, a város vezetése sokat tesz az idős emberekért, az Idősügyi Osztály felmérte a településen lakó szépkorúak kérését, problémáját és ahhoz mérten fejlesztették a várost, rendeztek meg különböző eseményeket.

Több kedvezmény is jár a nyugdíjasoknak 

Legyen az kulturális vagy sporttevékenység, szavalóverseny, Biblia-vetélkedő, kirándulás vagy továbbképzés, Kecskeméten minden idős számíthat a város támogatására.

Kuli Józsefné elmondta, több olyan kezdeményezés is van Kecskeméten az idősek számára, ami más településen talán nincs, ilyen például, hogy az idősek minden hétfőn és kedden teljesen bérmentve igénybe vehetik az uszoda szolgáltatásait három órán keresztül.

Fontos kifejezni a szépkorúak megbecsülését tettekkel is 

A települések már 17. alkalommal pályázhatnak az Idősbarát Önkormányzat Díjra, ami a szépkorúak iránti tiszteletet és megbecsülést fejezi ki.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, a társadalomnak nagy szüksége van arra a tapasztalatra, bölcsességre és építő erőre, amivel az idősek rendelkeznek. Hozzátette, ahhoz, hogy az idősek társadalmi betagozódása a lehető leghatékonyabb legyen, ahhoz lokálisan, azaz helyben az önkormányzatoknak kell a legtöbb munkát kifejteniük, azért hogy megtalálják azokat a módokat, hogy a már nyugdíjba vonult idős társaik továbbra is aktív részesei maradjanak a társadalomnak.

A díjra szeptember 10-ig pályázatnak azok a települések, amelyek célzott segítséget nyújtanak

és különböző programokat szerveznek az időseknek.

Beneda Attila kiemelte, fontos, hogy a kulturális támogatás, az egészséges testmozgásra való buzdítás, vagy éppenséggel az önkéntes munkának a jelentősége megjelenhessen ezekben a pályázatokban.

A segítségnyújtás kölcsönös 

A Nemzetközi Duna Menti Idősek Találkozójára, Kulcsra minden évben több száz hazai és külföldi vendég érkezik, akiknek ellátásáról a kistelepülés önkormányzata gondoskodik.

Kulcson minden ötödik lakos nyugdíjas. Számos egészségmegőrző és vidám programot szerveznek számukra, ugyanis a kulcsiak a hatodik, hetedik, sőt a nyolcadik X-en is túl szeretik a zenét és az énekszót.

Jobb Gyula, Kulcs polgármestere kifejtette,

az önkormányzat támogatja az idősek kezdeményezését anyagilag, illetve különböző eszközökkel is.

A lakosság rendkívül összetartó. Nemcsak az idősek számíthatnak az önkormányzat támogatására, hanem

az önkormányzat is számíthat a szépkorúak segítségére.

Jobb Gyula elmondta, az idősek szinte mindenben segíteni akarják az önkormányzatot, a települést, legutóbb például a játszótér építésében vették ki a részük.

Az Idősbarát Önkormányzat Díjat eddig 110 település kapta meg, az Idősek Világnapján pedig újabb 12 veheti át. Az elismerés másfél millió forinttal is jár, amit az önkormányzatok természetesen a szépkorúak támogatására fordítanak majd.

hirado.hu