Ismét Helló! – Izgalmas és mozgalmas napot ígérnek a szervezők
Színes programok várják az érdeklődőket.

A nyolcadik Helló Nyíregyháza! következik április 26-án, mely tulajdonképpen a turisztikai szezonnyitó rendezvény. Az ifjúsági héttel párosul, de valamennyi korosztálynak kínál programot. A  USNK kifejezetten a diákok javaslatára, a Kozmix a felnőttek kérésére érkezik Nyíregyházára. (Részletes programok itt!)

Izgalmas és mozgalmas napot ígérnek a szervezők április 26-ra. A Helló Nyíregyháza! rugalmas, állandóan fejlődő, kreatív összefogással épülő program. Idén is megőrizte tematikus szerkezetét. Több száz vendégnek ad helyet a Civil sziget a Kulturális Központ előtt. Ovis vetélkedők kerülnek a szökőkút környékére. Véradást és szűrővizsgálatokat szerveznek az Egészség utczába, a Városháza bejáratához.

Öt köszönőpont várta a résztvevőket

Lesz toborzó sátor, bemutatkozik a Denevér Barlangkutató Egyesület, a Család és Gyermekjóléti Központ, a Talentum Alapítvány vagy például a Drogambulancia is. Kreatív foglalkozással, ügyességi és memória játékkal, könyvespolccal fogadja a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár felé sétálókat a Könyvsziget.

Az volt a célunk, hogy egy közösségépítő, lokálpatrióta, a csoportok, városrészek, városlakók egymásra találását segítsük. Hogyan is másképp, köszönjenek egymásnak, ezért lett a neve Helló Nyíregyháza! Felállítottunk öt köszönőpontot, ahol köszönő tallérokkal tudtunk jutalmazni, illetve statisztikát is vezetni, hányan köszönnek. Iszonyatos jó szám volt, már 10 ezer fölött volt az első alkalom. Ez már 20 ezer fölött volt az elmúlt évben. Igazolódott, hogy szükség van erre, az emberek partnerek.

- nyilatkozta Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Jó visszaigazolás a rendezvény

Amikor a polgármester visszaidézi a múltat, említésre érdemes a Kossuth téri nagy rendezvények kapcsán a Magyar Dal napja, melynek Nyíregyháza volt a fővárosa 2011-ben. Guinness rekordokat  döntöttünk, és jött a Föld órája fővárosa kitüntető cím is. A 2012-ben alapított Helló Nyíregyháza! sorozat jó visszaigazolás a törekvésre, hiszen egyre többen látogatnak nemcsak városlakók, de Nyíregyháza vonzáskörzetéből is e színes hétvégére, hogy találkozzanak régen látott ismerőseikkel.

Minden évben megújult, kibővült, változott. És a szerint is változott, hogy a nyíregyháziak mit javasoltak, a civil szervezetek, partnereink, az önkormányzati rendszerből, illetve most az elmúlt két évben – nagy örömömre – az ifjúság is aktivizálódott. Már tavaly is több programjavaslatot tett a Diákparlament. Most is kértük őket, hogy tegyenek a Helló Nyíregyházára! javaslatot. Az Ifjúsági Hét zárónapja lesz ez a nap.

- mondta a polgármester.

Workshop és world café is lesz

Az Ifjúsági Kerekasztal és a Diákparlament küldöttei, pedagógusok és szakemberek, illetve Beregszászból, és Szatmárnémetiből érkező vendégek tartanak előadásokat, vagy vezetnek workshopot, world café eseményt a fiatalokat érintő témákban. Mindenek előtt feltörekvő, tehetséges fiatalok kapnak bemutatkozási lehetőséget a nyitónapon, majd pénteken a Helló színpadán is.

Második alkalommal kerül sor az Ifjúsági Hét megszervezésére, illetve harmadik alkalommal az Ifjúságkonferencia megtartására. Az első nap az Ifjúsági héten, szerdán du. 2 órától a fiatal tehetségeké a főszerep. Lehetőséget biztosítunk amatőr zenekaroknak, néptánc együtteseknek a fellépéseire, de lesznek drámai előadások, illetve számos kísérőprogram. A második napon, csütörtökön már kifejezetten a tudományé lesz a főszerep.

- fogalmazott Dr. Krizsai Anita, az Önkormányzat osztályvezetője.

Mikor válik felnőtté a fiatal? Mit lehet tudni a mesterséges intelligenciáról? Hogyan alakulnak ki a szenvedélybetegségek? Az önkéntesség, az érzékenyítés, a bloggerek – vloggerek – és influenszerek is szóba kerülnek az Ifjúsági Hét és a Helló Nyíregyháza programjában.

Kapcsolódó galéria

Helló Nyíregyháza sajtótájékoztató