Iskolások a köz szolgálatában
Állatokat gondoznak, idősekkel beszélgetnek, rendezvényeket szerveznek és gyerekekkel játszanak. A középiskolás diákoknak tanulmányaik ideje alatt kötelezően 50 óra közösségi szolgálatot kell végezniük. Ezt, noha az év bármely szakában teljesíthetik a fiatalok, a legtöbben mégis most, az iskolai év végeztéhez közeledve kezdenek el fogadó intézményeket keresni.

Három évvel ezelőtt vezették be azt a rendelkezést, amely szerint a 2016. január elseje után érettségizők csak akkor kezdhetik el a vizsgázást, ha igazolni tudják, hogy legalább 50 órát önkénteskedtek, úgynevezett közösségi szolgálatban. Ez olyan feladat lehet, amely során a diákok minden anyagi érdektől mentesen, társadalmilag hasznos, valamely közösség javát szolgáló tevékenységet végeznek, legyen az egészségügyi, szociális területen, vagy a civil szférában. A közösségi szolgálati tevékenységet három év alatt, lehetőség szerint egyenletes ütemben kell végezniük, de ez nem kötelező, a tanulók tetszés szerint tölthetik el idejüket önkéntes munkával.

ÉLETRE NEVEL

Fogadó szervezetek szinte minden településen rendelkezésre állnak, a középiskolások számára pedig széles a kínálat Nyíregyházán is. A KÖZ-PONT Ifjúsági Egyesület tájékoztató előadásokkal, fórumokkal és többek között szülői értekezletekkel is segíti a diákok önkéntes munkájának elősegítését. Bálega János, az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, már három éve, a kezdetektől foglalkoznak közösségi szolgálattal, aminek a pályaorientációs hatása jelentős, hiszen vannak fiatalok, akik az 50 órás tevékenység alatt köteleződnek el bizonyos területek, szakmák felé.

[REKLAM]

– Jövőre végez az első olyan évfolyam, akiknek fel kell mutatni, hogy teljesítették a kötelező 50 órás iskolai tevékenységet. Ennek nem az a fő célja, hogy informális tudást adjon a fiataloknak, hanem, hogy életre nevelje őket, hogy érezzék, hasznos munkát végeznek – tette hozzá.

POZITÍV HATÁS

Bálega János elmondta, a közösségi szolgálat tekintetében sok pozitív példáról hallottak már. Vannak fiatalok, akik annyira élvezték a tevékenységet, hogy annak elvégzését követően, a fogadó szervezetnél maradtak önkéntesként. Nyíregyházán pedig széles a listája a fogadó szervezeteknek, a diákok eltölthetik a közösségi szolgálatukat szociális intézményeknél, beszélgethetnek idősekkel, programokat szervezhetnek nekik, de önkénteskedhetnek a kórházban, állatmenhelyen, állatkertben, civil szervezeteknél, a médiában, a katasztrófavédelemnél és most már a rendőrségnél is.

Bruszel Dóra