Megvannak a LIKE győztesei
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nyírség Turizmusáért Egyesület és a Váci Mihály Kulturális Központ LIKE elnevezésű tehetségkutató versenyének döntőjét tartották ma a VMKK-ban.

Balogh Rebeka lett az ének és zene kategória győztese az első LIKE nyíregyházi tehetségkutatón. A pszichológusi álmokat és angliai tanulmányokat dédelgető, a Kölcsey Gimnáziumba járó fiatal ráadásul autodidakta módon, egyedül készült a versenyre, amelyet Bon Iver dalával nyert meg. Konkurenciája pedig volt bőven: összesen több mint négyszázan jelentkeztek a sorozatra, ebből nyolcvan fiatalt szavazott a fináléba a zsűri, harmincegy produkció által az elő- és középdöntő során. A vers és próza kategóriát egy Váci verssel nyerte meg a Varga Ildikó által felkészített, a Zrínyi Gimnáziumban tanuló, egyébként orvosnak készülő Kiss Eszter.

A verseny alapötlete a 2014-es városbálon fogalmazódott meg, annak jótékonysági célja valósult meg a LIKE által. Az önkormányzat, a Nyírség Turizmusáért Egyesület és a Váci Mihály Kulturális Központ égisze alatt zajló tehetségkutató fővédnökségét dr. Kovács Ferenc polgármester vállalta fel, aki a döntőn az emléklapok és a több százezer forint értékű ajándékutalvány kiosztása mellett fontos bejelentést is tett, a magas színvonalú produkciókat elismerve.

"Szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett ennek a versenynek a szervezésében, a versenyzőknek, felkészítő tanáraiknak, és a szüleiknek is, akik ezeket a tehetséges gyerekeket nevelik Nyíregyházán. Egyben szeretném bejelenteni, hogy mindenki nyert, hiszen egy miskolctapolcai barlangfürdős kiránduláson vesznek részt a döntősök és a díjazottak pedig felléphetnek az ez évi VIDOR Fesztiválon- mondta el"

Az énekesek mellett a másik népes mezőnyt a táncosok adták, ahol végül egy szólista, a Művészeti Szakközépiskola végzőse, Legeza Krisztina tanítványa, a Táncművészeti Főiskolára készülő Szabó Steffi győzedelmeskedett, egy kiélezett versenyben. A zsűri még kiosztott egy különdíjat is, melyet a szintén művészeti Princess Balett Csapat kapott a Vihar című, Némethy Mária által megálmodott koreográfiával, és a közönség is voksolt: így a Széchenyi Szakközépiskolából érkező fiú a capella énektrió, a THE BMG is berobbant a köztudatba.

A versenysorozaton kiderült: tele van a város tehetséges fiatallal, akik számára kiváló lehetőség volt a bemutatkozásra a LIKE, melynek tervezetik a folytatását. Aki lemaradt az ideiről, a döntő teljes felvételét megnézheti két részletben ezen és a jövő hétvégén, a Nyíregyházi Televízióban, este fél kilences kezdettel.

Like győztesek

Vers és próza kategória:
1. Kiss Eszter (Felkészítő: Varga Ildikó)
2. Ladács Fanni (Felkészítő: Varga Ildikó)
3. Nagy Dávid (Felkészítő: Nagy Zsuka)

Ének és zene kategória:
1. Balogh Rebeka
2. Rostás Tünde (Felkészítő: Potornainé Telenkó Tünde)
3. Hársfalvi Fanni (Felkészítő: Kazár Tíciána)

Tánc kategória:
1. Szabó Steffi (Felkészítő: Legeza Krisztina)
2. Boombox tánccsoport (Y2K)
3. Szabó Réka (Felkészítő: Némethy Mária)

Különdíj:
Princess Balett: Vihar c. produkció (Művészeti Szakközépiskola, felkészítő: Némethy Mária)
Közönségdíj:
The BMG - a capella énektrió (Bojtor Balázs, Szenes Máté és Sebestyén Gergely – Széchenyi Szakközépiskola, felkészítő: Várszeginé Balogh Gabriella)

A zsűri tagjai voltak:
Kolláth Edit táncpedagógus, igazgató-helyettes, Kalapos Tamás versenytáncos-koreográfus (T-Dance), Orémusz Maja Kazinczy-érmes, magyartanár, a Bencs Villa vezetője, Gál Sándor, a 4 for Dance tagja, alapítója, Tamás Attila, a Vikár zeneiskola vezetője, Artisjus-díjas zenetanár, Csernák Tibor, hivatásos előadóművész, a Polip Music vezetője. (Korábban: Nagy Zsuka költő, tanár és Nagy Ricsi, az X-Faktor 4. helyezettje)