Iskolabarát fejlesztés a levéltárban

2014-ben kezdődött el annak a 47 millió forintos európai uniós pályázatnak a megvalósítása, amelynek során a levéltárban 178 négyzetméteren kialakítottak 75 fő befogadására alkalmas három oktatóteret és három virtuális pontot, ahol lehetőség nyílik a múlt modern technikai eszközökkel való megismerésére. A földszinten létrehozott Családtörténeti kutatóbázisban a családfakutatás rejtelmeibe pillanthatnak be a tanulók, a virtuális pontokon pedig elkészíthetik saját származási ábrájukat is.

 

A MÚLT ÉRTÉKEI MODERN KÖNTÖSBEN

 

Kujbusné dr. Mecsei Éva, a levéltár igazgatója a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, a projektzáró ünnepségen lényeges, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a történelem iránt.

További képekért kattintson a fotóra!

Modern eszközeikkel meg tudják mutatni a diákoknak azt, milyen írott emlékeket őriznek, mire használhatják azokat. A modern infrastruktúra pedig a mai ifjúságnak teszi érdekesebbé a helytörténetet és a múlt emlékeit.

 

AKADÁLYOK NÉLKÜL...

 

A projekt során az átalakított terekben új számítástechnikai és kreatív eszközök segítik a levéltári anyagok bemutatását, és az információk feldolgozását a fogyatékkal élő látogatóknak is. A mozgásukban korlátozottak érdekében akadálymentesítették az épületet, továbbá a látássérülteknek is egyszerűbbé tették a kutatást. Őket vezetővonal támogatja az eligazodásban. A 47 millió forintos pályázati forrás mellett 14 millió forinttal járult hozzá a Magyar Nemzeti Levéltár az épület felújításához azért, hogy a levéltári dolgozók is megfelelő körülmények között végezhessék munkájukat. Az épületet azbesztmentesítették, és kicserélték a nyílászárókat.

Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kiemelt jelentőségűnek tartotta, hogy legyenek olyan közösségi terek, ahová kutatók, állampolgárok, diákok bemehetnek és kutatásokat végezhetnek. A felújítást azért tartotta fontosnak a főigazgató, mert így a levéltárban dolgozó szakemberek megfelelő munkakörülmények között végezhetik feladatukat.
A levéltár átalakítása, az eszközök fejlesztése az energiatakarékosság és a környezetbarát megoldások szem előtt tartásával valósult meg. A projektnek köszönhetően valóságosan és virtuálisan is egyre több diák kerülhet közelebb a levéltár által őrzött dokumentumokhoz és a történelemhez.

Mikita Eszter

Fotó: Kohut Árpád