Írórezidencia – Augusztusban Paládi Zsolt a Móricz Zsigmond Könyvtár vendége

Debrecen, Kapolcs vagy Balatonfüred mellett Nyíregyháza is fogadja a Petőfi Kulturális Ügynökség Magyar Írórezidencia programjának vendégeit. A pályázat néhány hétre, akár több hónapra is nyugodt körülményeket kínál az alkotásra. Az írók-költők olyan impulzusokat kaphatnak az új környezetben, mely segíti őket munkájukban. Nyíregyháza augusztusi vendége kedden délután találkozott az olvasókkal a Móricz Zsigmond Könyvtárban.  

Benedek Szabolcs és a pécsi P. Horváth Tamás után ezekben a hetekben a dunaharaszti illetőségű Paládi Zsolt a Móricz Zsigmond Könyvtár vendége. Ő a Szakszerű felszabadítás, Az elárult civilizáció, vagy az Önmegvalósítás művészi fokon szerzője. Hogyan lett író? kérdeztem a nem klasszikusnak vélt szépírót a közönségtalálkozó előtt. Kicsit talán coach, kicsit talán az ezotéria megfogalmazója, amikor a boldogsághoz vezető útról beszél.

„Van, ami életvezetési tanácsokat adó könyvnek minősülhet, de inkább szociográfia, illetve történelmi esszé. Egy történelmi esszé kötet állt össze nemrégiben, 2019-ben, Az elárult civilizáció, mely a történelemmel foglalkozik és a magyar társadalommal. És életvezetési, segítő könyvnek minősül a dán népfőiskoláról írott könyvem, hogy milyen módszereket és pedagógiai segítő foglalkozásokat lehet ebből megismerni. Ez a szociográfiai vonal, és emellett novellákat, illetve regényeket jegyzek” mesélte munkásságáról Paládi Zsolt író.

Paládi Zsolt most itt, Nyíregyházán is írja hetedik könyvét, mely ősszel jelenik meg, és fikciós történet, regény lesz. Tudja már a címét is.

„Abszurdáliák, igazából a dália virágra reagálva, és Rohal dán író nevével eljátszva abszurd történeteket jelenítek meg, ami a magyar vidékből is táplálkozik. Néhány abszurd dolgot innen is kiemelek. Remélem, most Nyíregyházáról is fogok írni majd egy ilyet, ami beleillik a kötetbe, ami már majdnem kész van. A téma az abszurd. Akár a magyar vidéken, akár a fővárosban. A fővárosban persze sokkal több az abszurd, de azért vidéken is előfordul. Olyan téma, hogy mondjuk a chippendale bátor tenyerén. Most egy vidéki példát mondok, hogyan érvényesül ott a chippendale a magyar vidéken. De városi miliőben inkább a gazdagoknak az életéből merítek abszurd dolgokat. A gazdagság és a szegénység éles kontrasztjából indulok ki” – fogalmazott az író.

Kitalált személyek, de valós történetek szerepelnek majd a magyartanárként dolgozó író könyvében. Dicsekszik nyírségi felmenőivel, hiszen nagyapja Tiszacsécsén született. A hit hallásból van, a szeretet megismerésből – vallja a maforizmákat gyártó író, akit a magyar Coelhonak is szoktak említeni. Fontosnak tartja a segítő irodalmat, mely igazodási pontokat, belátható tanácsokat ad az embereknek ebben a zűrzavaros világban. Első könyve a Szakszerű felszabadítás c. novelláskötet volt, mely a rendszerváltást figyelte egy idegen bolygóról.