Irányított véradás esetében egy hét az átfutási idő
Irányított véradás esetében egy hét az átfutási idő

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne kerülne fel a népszerű közösségi oldalra egy-egy olyan felhívás, amelyben a facebookosok irányított véradásra kérik ismerőseiket. Tavaly országszerte 26 060-an segítettek ilyen formában a betegeken. Azt azonban kevesen tudják, hogy irányított véradás esetén az „átfutási idő” átlagosan 1 hét, tehát ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a betegnél legyen a célzottan adott vérkészítmény.

Az országos vérkészlet folyamatosan egyensúlyban volt és van, az egészségügyi ellátók vérkészítményekkel való ellátása biztosított – tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét az Országos Vérellátó Szolgálat. Nyilatkozatukban kiemelték, átlagos időszakban napi 1600–1800 véradó biztosítja az elegendő vérmennyiséget. Jelenleg, az arányosan kevesebb vérkészítmény-felhasználás miatt, csak napi 1200–1400 véradóra van szükségük.

Mutatjuk, hogy milyen vércsoportú ember milyennek adhat vért

– Elsődleges célunk, hogy minden beteg a saját vércsoportjának megfelelő vérkészítményt kapjon. Ameny­nyiben azonban erre szakmai vagy vérgazdálkodási okból nincs lehetőség, akkor a Landsteiner (vércsopor­tok felfedezője) szabály szerint járunk el:

– „0”-s mindegyik vércsoportnak adhat, de csak „0”-s vércsoporttól kaphat.

– „A” vércsoport „A”-s  és „AB”-s vércsoportnak adhat, „0”-s és „A”-s vércsoporttól kaphat.

– „B” vércsoport „B”-s és „AB”-s vércsoportnak adhat, „0”-s és „B”-s vércsoporttól kaphat.

– „AB”-s csak „AB”-s vércsoportnak adhat, de mindegyik vércsoporttól kaphat.

Érdekes, hogy a plazma esetében ez a szabály pont fordítva működik, vagyis „AB”-s adhat mindenkinek, de csak „AB”-stól kaphat, a „0” pedig mindenkitől kaphat, de csak „0”-snak adhat.

Mint megtudtuk, a nyíregyházi vérellátóban levett vért a debreceni központ dolgozza fel, majd az előállított vérkészítményt átadja a beteget kezelő kórházat ellátó vérellátónak, ahonnan kiadják a kórháznak, amennyiben a betegnek szüksége van rá. Irányított véradás esetén az „átfutási idő” átlagosan 1 hét, mivel ilyenkor speciális eljárásokra, pl. besugarazásra van szükség, ellentétben az egyszerű véradással, amikor már másnap a betegnél lehet a vérkészítmény.

Nyíregyházi Területi Vérellátó elérhetősége:

4400 Nyíregyháza, Szent István utca 68.

Telefon:  +36-42/461-169

Véradási időpont: 

Hétfõ-szerda-péntek: 8.00–15.30

Kedd-csütörtök: 8.00–17.30