Irányított véradás esetében egy hét az átfutási idő

Irányított véradás esetében egy hét az átfutási idő
Irányított véradás esetében egy hét az átfutási idő

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne kerülne fel a népszerű közösségi oldalra egy-egy olyan felhívás, amelyben a facebookosok irányított véradásra kérik ismerőseiket. Tavaly országszerte 26 060-an segítettek ilyen formában a betegeken. Azt azonban kevesen tudják, hogy irányított véradás esetén az „átfutási idő” átlagosan 1 hét, tehát ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a betegnél legyen a célzottan adott vérkészítmény.

Az országos vérkészlet folyamatosan egyensúlyban volt és van, az egészségügyi ellátók vérkészítményekkel való ellátása biztosított – tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét az Országos Vérellátó Szolgálat. Nyilatkozatukban kiemelték, átlagos időszakban napi 1600–1800 véradó biztosítja az elegendő vérmennyiséget. Jelenleg, az arányosan kevesebb vérkészítmény-felhasználás miatt, csak napi 1200–1400 véradóra van szükségük.

Mutatjuk, hogy milyen vércsoportú ember milyennek adhat vért

– Elsődleges célunk, hogy minden beteg a saját vércsoportjának megfelelő vérkészítményt kapjon. Ameny­nyiben azonban erre szakmai vagy vérgazdálkodási okból nincs lehetőség, akkor a Landsteiner (vércsopor­tok felfedezője) szabály szerint járunk el:

– „0”-s mindegyik vércsoportnak adhat, de csak „0”-s vércsoporttól kaphat.

– „A” vércsoport „A”-s  és „AB”-s vércsoportnak adhat, „0”-s és „A”-s vércsoporttól kaphat.

– „B” vércsoport „B”-s és „AB”-s vércsoportnak adhat, „0”-s és „B”-s vércsoporttól kaphat.

– „AB”-s csak „AB”-s vércsoportnak adhat, de mindegyik vércsoporttól kaphat.

Érdekes, hogy a plazma esetében ez a szabály pont fordítva működik, vagyis „AB”-s adhat mindenkinek, de csak „AB”-stól kaphat, a „0” pedig mindenkitől kaphat, de csak „0”-snak adhat.

Mint megtudtuk, a nyíregyházi vérellátóban levett vért a debreceni központ dolgozza fel, majd az előállított vérkészítményt átadja a beteget kezelő kórházat ellátó vérellátónak, ahonnan kiadják a kórháznak, amennyiben a betegnek szüksége van rá. Irányított véradás esetén az „átfutási idő” átlagosan 1 hét, mivel ilyenkor speciális eljárásokra, pl. besugarazásra van szükség, ellentétben az egyszerű véradással, amikor már másnap a betegnél lehet a vérkészítmény.

Nyíregyházi Területi Vérellátó elérhetősége:

4400 Nyíregyháza, Szent István utca 68.

Telefon:  +36-42/461-169

Véradási időpont: 

Hétfõ-szerda-péntek: 8.00–15.30

Kedd-csütörtök: 8.00–17.30