Iparfejlesztési Alap Nyíregyházán – Öt és fél milliárd forintos befektetésösztönzés
Fotó: Szarka Lajos

Öt és fél milliárd forintos iparfejlesztési alapot hoznak létre Nyíregyházán. A jövő év januárjában induló befektetésösztönzési alap a térség jövőjét is nagyban befolyásolja, kizárólag a magyarországi székhelyű és Magyarországon működő vállalkozásokat segíti. A Magyar Fejlesztési Bank stratégiapartnerként tekint a szabolcsi megyeszékhelyre.

A jelenlegi ötéves polgármesteri ciklus legfontosabb és legnagyobb feladata, hogy Nyíregyházán új, munkahelyteremtő termelő-szolgáltató beruházások valósuljanak meg – ezzel a gondolattal kezdte dr. Kovács Ferenc a hétfői sajtótájékoztatót. Az elmúlt 10 évben komoly fejlesztések történtek a városban, egy következő mérföldkő, hogy létrejön az öt és fél milliárd forintos iparfejlesztési alap, amelybe 5 milliárd forintot az MFB Invest Zrt. fektet be, a fennmaradó 500 millió forintot pedig Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a XID Befektetési Zrt. 50-50 százalékban biztosítja.

„Az, hogy ide eljutottunk, megnyitja azt a lehetőséget, ami Nyíregyháza előtt már rég áll, csak volt egy hiányzó láncszem. Én azt remélem, hogy ez a hiányzó láncszem a helyére került. Az elmúlt 10 évben a Nyíregyházán működő nagy cégek, nagy foglalkoztatók szinte mindegyike jelentős beruházást hajtott végre, több száz fős munkahelyteremtéssel és most el tudjuk azt érni – mert a közlekedésinfrastruktúrától kezdve az egyéb feltételek már biztosítottak –, hogy új befektetők jöjjenek ide, Nyíregyházára” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Befektetésösztönző alap

Az iparfejlesztési alap januártól kezdi meg a működését, az önkormányzat bízik abban, hogy már az első év is sikeres befektetésekkel zárul majd. Az ipari parkhoz kapcsolódó, tavaly januárban indult fejlesztések következménye, hogy létszámban, tapasztalatokban és felkészültségben is partner tud lenni a jövőben Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Együttműködés a városokkal

A Magyar Fejlesztési Bank stratégiai partnerként tekint a szabolcsi megyeszékhelyre, az MFB 2019-ben döntött úgy, hogy szoros együttműködéseket köt különböző városokkal.

„Debrecen, Székesfehérvár, Kaposvár esetében már szintet is léptünk, szerencsére azt tudom mondani, hogy ezt a munkát tudjuk folytatni, hiszen vannak olyan elkötelezett polgármesterek, mint Kovács Ferenc és Nyíregyháza, akik azt gondolják, hogy ezt az ötéves ciklust nemcsak úgy kell elvégezni, hogy az ember politikai nyomot hagyjon, hanem egyúttal gazdasági nyomot is hagyjon. Ez a gazdasági nyom pedig nem más, mint hogy olyan munkahelyteremtő beruházásokat valósítsanak meg, amelyekkel a várost és a város környezetét építeni lehet” – mondta dr. Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója.

6-7 nagy beruházás

A munkát rekordgyorsasággal, három hónap alatt elvégezték, ennek eredménye a hétfőn bejelentett nyíregyházi befektetésösztönző iparfejlesztési alap létrejötte. Az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója kiemelte, nem volt még példa arra, hogy egy városvezetés is beszálljon a tőkébe, Nyíregyháza ezt 250 millió forinttal egyedüliként tette meg eddig.

„Magáról az alapról azt kell tudni, hogy 12 évre alapítódik, 7 év befektetési időszak és öt év az exit. A másik nagyon fontos, hogy ez az 5,5 milliárd forintos alapból nagy beruházásokat tervezünk, az előzetes felmérések alapján 6-7 darab, körülbelül 900 millió forintos beruházást. Fontos még kiemelni, hogy Nyíregyháza és vonzáskörzete a cél és minden magyarországi székhelyű, Magyarországon bejegyzett társaságot is várunk, bárki jöhet Magyarország bármelyik részéről” – közölte Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója.

Vannak érdeklődők

Többek között potenciális autóipari beszállítókat vagy az ahhoz tartozó gumiipart, elektronikai ipart, esetleg gyógyszeripart várják, hogy megtelepedjenek Nyíregyházán. Az iparfejlesztési alap kezelője pedig a XANGA Magántőkealap-kezelő Zrt. lesz.

„Az elmúlt ötven évben, de amióta az eszemet tudom, várjuk a keleti régióba az úgynevezett nagybetűs befektetőket, akik letelepülve gyárakat fognak létrehozni. Én azt gondolom, hogy most az elmúlt 2-3 évben megtapasztalhattuk, hogy ez a nagybefektető megérkezett és számtalan cég érdeklődik a régió iránt” – mondta Herdon István, a XANGA Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója.

A projektekről egy befektetési bizottság dönt majd, amelyben az önkormányzat, az MFB, az MFB Invest és a XANGA csoport delegáltjai különböző létszámban vesznek részt.

Kapcsolódó galéria

Befektetés-ösztönző Iparfejlesztési Alap Nyíregyházán