Innovációs- és Állásbörze a Nyíregyházi Egyetemen

Minden év júniusában közel ezer pályakezdő diplomás kerül ki a munkaerőpiacra. Többségük – egy nem hivatalos felmérés szerint 75 százalékuk – külföldön próbál érvényesülni, pedig álláslehetőség bőven akad Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. A Nyíregyházi Egyetemen már hagyományosan megrendezett állásbörze célja, hogy a leendő munkavállalók és a munkáltatók egymásra találjanak.


Kell a stabilitás

 

– Bármelyik fiatal számára fontos a stabil élet, a biztos anyagi háttér, valamint az, hogy a munka világában is ki tudjon teljesedni. Az állásbörze segíthet ezt megteremteni – hangsúlyozta az eseményt megnyitó beszédében dr. Ulrich Attila alpolgármester.


További képekért kattintson a fotóra!

Aki akart, már a helyszínen megtalálhatta leendő munkahelyét. A British Telecom 2007 óta van jelen Magyarországon, Budapesten és Debrecenben közel kétezer embert foglalkoztatnak. A cég terjeszkedése indokolttá teszi új munkaerő felvételét, ezért képviseltették magukat az idei állásbörzén. Kovács Kata, a British Telecom senior HR managere elmondta, 55 pozícióban várják a munkatársakat, akik nem baj, ha pályakezdők. A lényeg, hogy angolul, vagy valamilyen idegen nyelven jól beszéljenek.

 

Diákmunka, gyakorlati hely

 

Az érdeklődők között jelentős nagyságrendet képviselnek a Nyíregyházi Egyetem hallgatói, valamint öregdiákjai. Idén középiskolásokat is vártak a szervezők, ugyanis a megjelenő cégek az állásajánlatok mellett diákmunkát és szakmai gyakorlati helyet is kínálnak.

 

Jövőkép

 

– A börze a kereslet és a kínálat találkozása mellett a képzési kínálat alakulásának irányát is évek óta megmutatja. Egy ilyen eseményen gyakran elhangoznak kérdések, fejlesztési ötletek, innovációs lehetőségek, hiszen figyelembe kell vennünk azt, hogy mit kívánnak a vállalkozások, milyen képzésekre, képzésfejlesztésekre van szükség. Itt nem egyszerűen csak egy árucsere történik, hanem nagyon fontos szakmai beszélgetések is lefolyhatnak a továbblépést illetően – mondta dr. Onder Csaba, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

 

Innováció

 

Néhány éve már az innováció is megjelenik az állásbörzén. Idén a műszaki és az informatikai piac hazai és nemzetközi eredményeivel ismerkedhettek meg a látogatók. Kipróbálhatták a telekommunikációs és smart-típusú fejlesztések legmodernebb eszközeit is.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)