Inkább ne hóvirággal ébresszenek szerelmet

A kikeleti hóvirág 2005-ben, az uniós jogszabályváltozásoknak köszönhetően védett növény lett Magyarországon, mivel akkor a növényfajt az Európai Közösség egész területén védetté nyilvánították. Természetvédelmi eszmei értéke 10 000 Ft, vagyis már egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik, tizenegy szál leszakításáért pedig akár börtönbe is lehet kerülni. Úgy tudjuk, ha valaki kér, elvileg kaphat engedélyt arra, hogy mesterségesen nevelt hóvirágot hozzon forgalomba, ám ehhez csak akkor tud bármilyen hatóság hozzájárulni, ha előtte egy helyszíni szemlén érdemben meggyőződik arról, hogy adottak a termesztés feltételei.

KÁRT OKOZTAK AZ ÁLLOMÁNYBAN

Dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület elnöke arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a védetté nyilvánításra azért volt szükség, mert a hóvirág természetes állományát meggyérítették az évtizedek alatt. A legnagyobb kárt azzal okozták, hogy voltak, akik a hagymájával együtt ásták ki a hóvirágát, vagyis nemcsak a virágát szakították le.

-A védelem a hóvirág természetben előforduló állományaira vonatkozik. Akinek a saját kertjében évtizedek óta ott van, az nem követ el semmilyen jogszabálysértést. Aki azonban a természetben szakít le egy ilyet, az természetkárosítást követ el, és büntetésre számíthat. A hóvirág az Alföldön ritkán fordul elő, inkább a hegyes dombvidékeket szereti. Persze, a Szatmár Beregi régióban is tudunk néhány ismert természetes előfordulási helyéről- ezek a területek azonban már önmagukban is védettek. Nyíregyházról, ha vadon élő hóvirágot szeretnénk látni, azt legközelebb a tokaji Kopasz-hegyen tehetjük meg, ott vannak nagyon szép hóvirág mezők.

Bruszel Dóra