Ingatlanpiac a CSOK óta – egyre több az adás-vételek száma térségünkben is

 

Az ingatlanpiac nem pihent az elmúlt hónapokban sem, akár az árakat, akár a tranzakciószámokat vizsgáljuk. A statisztikák szerint 2018 harmadik negyedévében megduplázódott az ingatlanok ára a tíz évvel ezelőtti értékhez képest. A tranzakciószámok tekintetében pedig az idei legerősebb negyedévét zárta az ingatlanpiac. Az egyik ingatlanforgalmazó által közzétett statisztikai adatok alapján: július és szeptember között közel 41 ezer adásvétel történt, amely a tavalyi év azonos időszakához képest 1,3 százalékos, 2016-hoz képest pedig 17 százalékos növekedést jelent. Tájékozódásunk szerint a lakásépítési kedv pozitív trendje nálunk is érvényes, az építési engedélyezések száma alapján.

Az ingatlanpiac fellendülése többek között a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény sikerességét is bizonyítja. Elindulása óta több mint 90 ezer család részesült összesen 250 milliárd forint otthonteremtési támogatásban. Most pedig, miközben maradt a vissza nem térítendő támogatás, változott a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó hitellehetőség. A módosított kormányrendelet értelmében mostantól a kétgyermekes családok, illetve a két gyermeket vállaló fiatalok számára is elérhető lesz a CSOK-hoz kapcsolódó hitelfelvétel: 10 millió forintos kedvezményes kamatú hitellehetőség nyílik meg számukra, a három- vagy többgyermekes családoknál pedig 15 millió forint lesz a hitelösszeg. Verebélyi János a Selyem-Ber ügyvezető tulajdonosa elmondta, a CSOK bevezetésével a nyíregyházi ingatlanpiac is fellendült.

Óriási lendületet adott, köszönhető ez a jelentős vissza nem térítendő támogatásnak, meg a kedvezményes hitelnek. Véleményem szerint látható a városban is, hogy megnőtt az építési és a vásárlási kedv is. Gyakorlatilag minden lakást, házat el tudnak adni a tervezők, bízunk benne, hogy ez a lendület továbbra is megmarad. Vannak rá kezdeményezések, hogy ne törjön meg az építőipar lendülete annak ellenére, hogy az ÁFA hamarosan visszaáll 27 százalékra. 2018-ban bevezették a kétgyermekeseknek is a támogatott hitelt, így nagyobb esély van az építőipar fellendülésére. - mondta Verebélyi János.

 

 Változatlanul csak fiatal házaspárok vállalhatnak előre gyermeket, ami azt jelenti, hogy legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie. Egy gyermek vállalása esetén 4 év alatt, két gyermek esetén pedig 8 év alatt kell teljesíteni a vállalást.

Új lakás vásárlása vagy új ingatlan építése esetén egy gyermek után 600.000 forint a CSOK összege, két gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint, 3 vagy több gyermek után jár a 10 millió forintos támogatás. Használt ingatlan vásárlásánál egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint jár, 2 gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, 3 gyermek után 2,2 millió forint, 4 vagy több gyermek után pedig 2,75 (század) millió forint jár. 2018-tól pedig bővítésre is fel lehet használni a CSOK-ot.

Horváth Kíra