In between – Átmenet a művészetben

A nyíregyházi Hadron Művészeti Egyesület mutatkozott be egy kiállítás alkalmával lengyel testvérvárosunk meghívására Rzeszówban. 50-nél is több, nagyméretű munkát állítottak ki, vörös, fekete és fehér színben. Kerámia, grafika, szobor, festmény, de videó is szerepelt a 14 képzőművész alkotásai között, Aranyász Zitától az egykori nyíregyházi művészetis diákig, Sárréti Gergely szobrászművészig.

 

18 tagot számlál a nyíregyházi Hadron Művészeti Egyesület, akik között nemcsak képzőművészek vannak, de költő vagy pl. informatikus is csatlakozott a csapathoz. Másrészt vonzzák a vidéki nagyvárosok művészeit, így pécsi, miskolci vagy szegedi alkotók is velük vannak.

„Ezen a lengyel kiállításon 14-en vettünk részt, több mint 50 nagyméretű művet állítottunk ki. És úgy jutottunk Lengyelországba, hogy a korábbi években Nyíregyháza rendezett a testvérvárosok számára nemzetközi művésztelepet Sóstón. Ennek szervezésében és létrehozásában segítettünk annak idején, és itt találkoztunk Maciej Majewski festő- és grafikusművésszel, akivel nagyon jó szakmai barátság alakult ki. Az ő meghívására vittük ki az anyagot” – tájékoztatott Németh Erika szobrászművész, a Hadron Művészeti Egyesület elnöke.

Ahogy Németh Erika szobrászművész fogalmaz, másabb az ottani közönség, mint akivel itt, Nyíregyházán találkozhatunk. A néző kérdezi, faggatja az alkotót.

„Nagyon különböző műfajokban mozgunk. Az egész csapatunk inkább progresszív, tehát a videómunkáktól kezdve az installációkon, az objektszerű megoldáson keresztül kerámiákkal, szobrokkal, festményekkel, grafikákkal találkozhattunk ezen a kiállításon. Viszonyítva a magyar megnyitókhoz, kicsit másabb, kevésbé szakmaiak ezek a megnyitók, inkább baráti és közvetlen, sokkal nagyobb az interakció a látogató és az alkotó között” – mesélte Németh Erika.

A szín az kötött volt a kiállításban, a téma is, bár nagyon tágan értelmezhető. In between, tehát köztesség, átmenet a művészetekben és a kultúrákban. Figyeltek arra, hogy a témában, színvilágában és a méretekben is összhang legyen. Nagyon kompakt látványvilág jött így létre. Vörösben, fekete-fehérben és szürkében. Németh Erika nagyméretű grafikákban fogalmazott meg társadalmi problémákat az erőszak, a kultúrák közötti átmenetiség témájában. Figurális, mégis elvont módon. Mások hasonlóan alkalmazkodtak a kiíráshoz.

„Javarészt fehér, és szinte mindenhol szerepel egy nagyon pici vörös vagy fekete. Vegyes technikával dolgoztam. A falra papírporcelánból készültek különböző formájú lapok, egy fémkeretre erősítve, és aztán a térben pedig különböző ismert használati tárgyakat, mint pl. a szűrőt vagy a tölcsért alakítottam át úgy, hogy legyen egy extra tartalma” – fogalmazott Gabulya Márta keramikusművész, a Hadron alelnöke.

Igen, jól emlékszik a látogató, ezek a munkák bemutatkoztak már Nyíregyházán, az alkotó ösztöndíjas, beszámoló kiállításán.

A Hadron a lengyel tárlat után meghívást kapott két galériától is jövő évi bemutatóra, de augusztus 27-én, a VIDOR hetében nyitják Natürlich, vagyis Természetes című kiállításukat a Pál Gyula Teremben, melyet iserlohni művésztársaikkal közösen rendeznek.